
 

 

TIA AND PUBLIC COMMENT INPUTS 
ISSUES ADDRESSED: 
SAFETY EMERGENCY DUE TO LACK OF AMPACITY IN 840.160 60W EXCEPTION [ISSUE 1] 
COMMUNICATIONS AT >60C CABLE [ISSUE 2] 
SAFETY EMERGENCY DUE TO MISSING TEMPERATURE ADJUSTMENT FOR LP CABLING [ISSUE 3] 
EQUIPMENT LABELING (ALIGNS WITH OTHER CHANGES) [ISSUE 4] 
INCORRECT AMPACITY ON 8P8C CONNECTORS, CONNECTOR MAY LIMIT ALLOWED CURRENT [ISSUE 5] 
RESULTS RELATE TO 4-PAIR LAN CABLING AND NO OTHER [ISSUE 6] 
LP CABLING MAY BE USED ALSO AS REGULAR CL2/CL3 CABLING – OUT OF INFORMATIONAL NOTE, 
RESTATEMENT AS REQUIREMENT [ISSUE 7] 
DEFINITION OF NOMINAL CURRENT TO ACCOUNT FOR CURRENT UNBALANCE AND IMPLEMENT 0.3A 
EXEMPTION [ISSUE 8 – related to 1 & 4] 
Text highlighted in bright green has not yet gotten consensus [NONE] 
Text highlighted in yellow has achieved consensus 
 
All text has consensus of the Task Group (on 5/3 we reviewed to additions) 
 

CHANGES PROPOSED FOR ARTICLE 725 – PANEL 3 
 

TIAS RELATED TO VARIOUS ISSUES WITH 725 

(NOMINAL CURRENT TEXT SHOWN IN YELLOW HIGHLIGHT): 

725.2 insert new definition: 
Nominal Current  The designated current per conductor as specified by equipment design.  
 
Informational Note: One example of nominal current is 4-pair Power over Ethernet (PoE) applications 
based on IEEE Std 802.3-2015 that supplies current over 2 or 4 twisted pairs, but can deviate up to 20% 
from the nominal on individual conductors due to circuit imbalance.  The nominal current for 60W PoE 
power sourcing equipment is 0.3A per conductor.  IEEE Std 802.3 allows the current for one conductor 
to be 0.36A and another conductor to be 0.24A. 
 

725.121(C) Marking, and exception for sources not exceeding 0.3A nominal 
 

725.121 (C) Changed to include nominal current in labeling and multi-point labeling (If accepted, no need 
for a Manufacturer’s TIA to change): 
 

725.121 (C) Marking. The power sources for limited power circuits in 725.121(A)(3) and limited power 
circuits for listed audio/video, information and communications technology (equipment), and listed 
industrial equipment in 725.121(A)(4) shall have a label indicating the maximum voltage and maximum 
current or maximum voltage and nominal current output for each connection point. Where multiple 
connection points have the same rating, a single label shall be permitted to be used.  
 

Commented [A1]: Issue 8 – clarification of current 
unbalance.  This concept is used for all 725.144 and 
725.121(C) labels. 

Commented [A2]: Issue 4 – clarification of equipment 
(PSE) labeling, exception of existing class 6 and under PSEs. 



 

 

Exception – Power sources providing 0.3 A nominal current or less per conductor shall be permitted 
without marking. 
 
The effective date shall be January 1, 2018. 
 
No change to 725.130 in this version. 
 

Change 725.144 as shown, changes relevant to nominal current are shown in yellow highlight: 
725.144 Transmission of Power and Data.  The requirements of 725.144(A) and (B) shall apply to Class 2 
and Class 3 circuits that transmit power and data to a powered device.  The requirements of Parts I and 
III of Article 725 and 300.11 shall apply to Class 2 and Class 3 circuits that transmit power and data.  The 
conductors that carry power for the data circuits shall be copper.  The current in the power circuit shall 
not exceed the current limitation of the connectors.   
 

Informational No. 1: One example of the use of cables that transmit power and data is the 
connection of closed-circuit TV cameras (CCTV). 

 
Informational Note No. 2: The 8P8C connector is in widespread use with powered communications 
systems.  IEC 60603-7 specifies Tthese connectors are  to have a current carrying capacity per 
contact oftypically rated at 1.03 amperes maximum at 60°C (140°F). See IEC 60603-7, Connectors for 
electronic equipment – Part 7: Detail specification for 8-way, unshielded, free and fixed connectors; 
for more information on reduced current carrying capacity at higher temperatures. 
 
 
Informational Note No. 3: The requirements of Table 725.144 were derived for carrying power and 
data over 4-pair copper LAN cabling. This type of cabling is described in ANSI/TIA 568-C.2-2009, 
Commercial Building Telecommunications Cabling Standard Part 2: Balanced Twisted- Pair Cabling 
and Components Standard. 
 
Informational Note No. 4:  See TIA-TSB-184-A, Guidelines for Supporting Power Delivery Over 
Balanced Twisted-Pair Cabling, for information on installation and management of LAN cabling 
supporting power delivery. 

 
 
(A) Use of Class 2 or Class 3 Cables to Transmit Power and Data.  Where Types CL3P, CL2P, CL3R, CL2R, 

CL3 or CL2 transmit power and data, the following shall apply, as applicable: 
(1) Systems with a nominal current of less than or equal to 0.3 Amperes per conductor on all 

conductors shall be permitted using conductors of 24 AWG or larger. 
(2) The ampacity ratings in Table 725.144 shall apply to the nominal current at an ambient 

temperature of 30°C (86°F). 
 
 

(3) For ambient temperature above 30°C (86°F), the correction factors of 310.15(B)(2) shall apply. 
 

 
Informational Note: One example of the use of Class 2 cables is a network of closed-
circuit TV cameras using 24AWG, 60C rated, Type CL2R, Category 5e local area network 
(LAN) cables. 

Commented [A3]: Issue 4 – relieves economic emergency 
without safety justification. 

Commented [A4]: The effective date will be deleted in 
the 2020 code – Stan has submitted a PI to do this. 

Commented [A5]: I could not associate the new text: 
“The nominal current shall not exceed the ampacity of a 
single conductor in 4-Pair Class 2 or Class 3 cables” with any 
of the change issues.  This may be left over from our earlier 
thinking on nominal current, and, if nobody remembers why 
it is needed, I recommend deleting it. 

Commented [A6]: Issue 5 – corrects incorrect information 
on ampacity of connectors and temperature dependence 

Commented [A7]: Issue 6 - 725.144 is derived for 4-pair 
LAN cabling. 

Commented [A8]: Issue 6 - 725.144 is derived for 4-pair 
LAN cabling, provides pointer to where engineering 
supervision can go for information. 

Commented [A9]: Issue 1 – lack of ampacity for 60W 
exception, 60W exception is implemented here.  Relieves 
economic emergency as well. 

Commented [A10]: Issue 8 – part of ‘nominal current’ 
changes 



 

 

 
(B) Use of Class 2-LP or Class 3-LP Cables to Transmit Power and Data.  Types CL3P-LP, CL2P-LP, CL3R-

LP, CL2R-LP, CL3-LP, or CL2-LP shall be permitted to supply power to equipment at a nominal current 
level up to the marked ampere current limit located immediately following the suffix LP and shall be 
permitted to transmit data to the equipment. Installation of LP cables in bundles smaller than 192 
cables shall be permitted to use the ampacities in Table 725.144. For ambient temperature above 
30C (86F), the correction factors of 310.15(B)(2) shall apply.   The Class 2-LP and Class 3-LP cables 
shall comply with the following, as applicable: 
 

Informational Note 1: The “(xxA)” following the suffix -LP indicates the ampacity current limit of 
each conductor in a cable. 
Informational Note 2: An example of a limited power (LP) cable is a cable marked Type CL2-
LP(0.5A), 23 AWG., A Type CL2-LP(0.5), 23 AWG could be used in any location where Type CL2 
could be used; however, the LP cable would be suitable for carrying up to 0.5 A per conductor, 
regardless of the number of cables in a bundle. If used in a 7-cable bundle, the same cable could 
carry up to 1.2 amperes per conductor.  
 
 

(1) Cables with the suffix “-LP” shall be permitted to be installed in bundles, raceways, cable trays, 
communications raceways, and cable routing assemblies. 

(2) Cables with the suffix “-LP” and a marked ampere level current limit shall follow the substitution 
hierarchy of Table 725.154 and Figure 725.154(A) for the cable type without the suffix “LP” and 
without the marked current limit ampere level. 

(3) System design shall be permitted by qualified persons under engineering supervision. 
 
 
Table 725.144 Ampacities of Each Conductor in Amperes in 4-Pair Class 2 or Class 3 Data Cables Based 
on Copper Conductors at an Ambient Temperature of 30°C (86°F) with All Conductors in All Cables 
Carrying Current, 60°C (140°F), 75°C (167°F), and 90°C (194°F) Rated Cables 

 
Note 1: For bundle sizes over 192 cables, or for conductor sizes smaller than 26 AWG, ampacities shall 
be permitted to be determined by qualified personnel under engineering supervision. 
Note 2: Where only half of the conductors in each cable are carrying current, the values in the table shall 
be permitted to be increased by a factor of 1.4. 
 
Informational Note 1: For information on practices for 4 pair LAN cabling see ANSI/TIA-568-C.2 and TIA-
TSB-184-A, where transmission parameters for data cables are only specified up to 60°C (140°F). 
Elevated cable temperatures can reduce a cable’s data transmission performance.The conductor sizes in 
data cables in wide-spread use are typically 22–24 26 AWG. 
 

Commented [A11]: Issue 7 – the LP cabling informational 
note really was describing this requirement. Moves from 
informational note to normative text to conform with style 
manual. 

Commented [A12]: Issue 3 – temperature adjustment for 
LP cabling was missing. 

Commented [A13]: Issue 7 –Moving requirement out of 
informational note. 

Commented [A14]: Issue 6 – Table is derived for TIA-568 
4-pair LAN cabling. 
 

Commented [A15]: Issue 2 – communications cable is 
usually only specified to 60C and this can cause data 
unreliability. 



 

 

Informational Note 2: The per-contact current rating of connectors can limit the maximum allowable 
current below the ampacity shown in Table 725.144.   
 

Change 725.170 as shown, changes relevant to nominal current are shown in yellow highlight: 
 
Part IV. Listing Requirements 
725.170 Listing and Marking of Equipment for Power and Data Transmission. The listed power source for 
circuits intended to provide power and data over Class 2 cables to remote equipment shall be as 
specified in 725.121(A)(1), (A)(2), (A)(3), or (A)(4). The current on individual conductors of the powering 
circuit shall be permitted to deviate from the nominal current up to +20% due to circuit imbalance 
provided this increased current is offset by a reduction of current in the other conductors. In accordance 
with 725.121(B), the power sources shall not have the output connections paralleled or otherwise 
interconnected, unless listed for such interconnection. Powered devices connected to a circuit supplying 
data and power shall be listed. Marking of equipment output connections shall be in accordance with 
725.121(C). 

CHANGES PROPOSED TO ARTICLE 840 – PANEL 16 
840.2 insert new definition: 
Nominal Current  The designated current per conductor as specified by equipment design.  
 
Informational Note: One example of nominal current is 4-pair Power over Ethernet (PoE) applications 
based on IEEE Std 802.3-2015 that supplies current over 2 or 4 twisted pairs, but can deviate up to 20% 
from the nominal on individual conductors due to circuit imbalance.  The nominal current for 60W PoE 
power sourcing equipment is 0.3A per conductor.  IEEE Std 802.3 allows the current for one conductor 
to be 0.36A and another conductor to be 0.24A. 
 

Per Text offered by Stan Kaufman:  
 
840.160 Powering Circuits. Communications cables, listed in accordance with 800.179, in addition to 
carrying the communications circuit, shall also be permitted to carry circuits for powering 
communications equipment listed in accordance with 800.170. The power source shall be listed in 
accordance with 840.170(G). Where the power supplied over a communications cable to 
communications equipment is greater than 60 watts, communication cable and the power circuit shall 
Installation of the listed communications cables shall comply with 725.144 where listed communications 
cables are used in place of  substituted for Class 2 and Class 3 cables in accordance with 725.154(A). 
 
 
Exception -  Installing listed communications cables in compliance with 725.144 shall not be required for 
listed 4-pair communications cables where the nominal current does not exceed 0.3 A in any conductor. 
 
 

Commented [A16]: Issue 5 – connector may limit current 
that can be carried 

Commented [A17]: Issue 8 – part of ‘nominal current’ 
changes – limits unbalance in current. 

Commented [A18]: Issue 8 – clarification of current 
unbalance.  This concept is used for all 725.144 and 
725.121(C) labels. 

Commented [A19]: Issue 1 – lack of current limit on 60W 
exemption. 

Commented [A20]: Issue 1 


