
P802.3ak Draft 5.1 Comments

# 2Cl 45 SC 2.1.7.4 P 11  L 45

Comment Type T
Reference is messed up. Says ""54.4.10"" should be ""54.5.10""

SuggestedRemedy

Change ""54.4.10"" to ""54.5.10""

Proposed Response

ACCEPT.  

Comment Status A

Response Status C

Dove, Daniel HP ProCurve Networki

# 4Cl 45 SC 2.1.7.5 P 12  L 4

Comment Type T
Reference is messed up. Says ""54.4.11"" should be ""54.5.11""

SuggestedRemedy
Change ""54.4.11"" to ""54.5.11""

Proposed Response

ACCEPT.  

Comment Status A

Response Status C

Dove, Daniel HP ProCurve Networki

# 17Cl 48 SC Figure 48-1 P 15  L 19

Comment Type T
The term in the layer diagram: ""LLC—LOGICAL LINK CONTROL"" is technically 
insufficient. Unfortunately, this error exists else where in the standard although clauses 14, 
31, 32 and 43 have it shown more correctly.

SuggestedRemedy

Change to: ""LLC or other MAC Client"" or match text in Figure 54-1

Proposed Response

ACCEPT.

Comment Status A

Response Status C

Thompson, Geoff Nortel

# 52Cl 54 SC 10.4.5 P 48  L 23

Comment Type T
Cable characteristic impedance being optional is kind of odd. If this because it really is 
optional - who cares what the impedance is as long as all the losses and specs are met - 
then it shouldn't be a PICS, it's just informational. But you may wish to tie down the 
reference impedance for the subsequent loss and reflection specs.

SuggestedRemedy

Change 54.7.1 to: '54.7.1 Characteristic impedance and reference impedance. The nominal 
differential characteristic impedance of the cable assembly is 100 ohms. The differential 
reference impedance for cable assembly specifications is [or, shall be] 100 ohms.' If you 
still have a 'shall', change CA1 from 'Characteristic Impedance' to 'Differential reference 
impedance', status conditionally mandatory.

Proposed Response

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent

# 54Cl 54 SC 5.1 P 23  L 20

Comment Type T
Clause 45 indicates that the objective was to operate over a "twinaxial cable assembly" and 
that is the term that was added to the definitions. However, Clause 54 never uses the term. 
It always says "cable assembly" a term which appears to have no formal definition.

SuggestedRemedy
If "cable assembly" is intended to be a broader than cable assembly, then add a definition 
for cable assembly and insert something into the Clause 54 (probably in 54.1 or 54.5) to 
explain why Clause 45 says twinaxial and Clause 54 doesn't. E.g. a statement that they 
cable assembly typically uses twinaxial cable but other cable types are acceptable if the 
specifications are met. Otherwise, replace all occurrances of "cable assembly" with 
"twinaxial cable assembly".

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Wiil add "These cable assembly specifications are based upon twinaxial cable 
characteristics but other cable types are acceptable if the specifications are met." to the 
end of the first paragraph of 54.7.

Added "1.4.xxx Cable assembly: An assembly containing one or more insulated 
conductors, terminated in a connector at each end, for use as a link segment between 
MDIs." to 1.4

See comment #6 for a change in 54.6.2.

Comment Status A

Response Status C

Thaler, Pat Agilent
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# 64Cl 54 SC 5.10 P  L

Comment Type T
The PMD_Transmit_Fault and PMD_Receive_Fault functions are treated inconsistently 
between 45.2.1.7.4:5 and 54.5.10:11:- in the former, the two bits are indicated as optional, 
whereas in the latter they are listed as mandatory. (This is not quite my original comment, 
but is the upshot of the discussion in Sacramento), unless one interprets 'has detected' as 
allowing the possibility not to be able to. It should be noted that 52.4.8:9 and 53.4.10:11 list 
the functions as optional, but if implemented, require them to be mapped to the requisite 
relevant bits. (see also MD4 & MD5 in 52.15.3.2, and MR6 & MR7 in 53.15.4.3). I continue 
to be concerned about this discrepancy.

SuggestedRemedy

Decide whether these should be mandatory in 54 (unlike elsewhere) and ammend 45 
appropriately, OR keep as optional, and adjust clauses 54.5.10:11 appropriately

Proposed Response

REJECT.    

54.5.10 and 54.5.11 are out of scope for this D5.1 recirculation.

Comment Status R

Response Status C

Bradshaw, Peter BitBlitz Comm

# 7Cl 54 SC 5.4 P 24  L 28

Comment Type T
Signal Detect is based upon an INPUT condition.

SuggestedRemedy

Change ""output"" to ""input"" on line 28 and line 30.

Proposed Response

ACCEPT.  

Comment Status A

Response Status C

Dove, Daniel HP ProCurve Networki

# 63Cl 54 SC 5.4 P 24  L 28 (also 3

Comment Type T
The SIGNAL_DETECT function is inherently a function of the input voltage. D5.0 incorrectly 
used 'output voltage' in lines 20 and 26 of page 21 (section 54.5.4). D5.1 has fixed the first 
occurrence of this error at line (now) 24 on page 24, BUT HAS NOT FIXED lines 28 and 30 
(the second section of the second paragraph was rephrased, hence doubling the original 
error). This needs a correction.  I cannot withdraw my TR until this is fixed (see, I knew an 
E would not get the necessary attention!).

SuggestedRemedy

Finish correction by changing 'output voltage' to 'input voltage' on lines 28 & 30.

Proposed Response

ACCEPT. 

See comment #7.

Comment Status A

Response Status C

Bradshaw, Peter BitBlitz Comm

# 19Cl 54 SC 5.7 P 25  L 18

Comment Type TR
54.5.7 and 54.5.8 There is a philosophy in standards that options are a bad thing. Options 
that can allow a user to trash a network (as opposed to merely turning himself off) are a 
terrible thing. (Note our experience with ""Monitor Mode"" in early coax.) Both of these 
seem like really bad ideas to use in a network as opposed to a bench test of a PMD.

SuggestedRemedy

Remove completely or make such that the test modes can not activate when hooked in a 
network (e.g. hooked to an MII).

Proposed Response

REJECT.    

54.5.7 and 54.5.8 have been in this draft from the beginning. There are no change bars on 
line 18 or 32 of D5.1. Therefore the 802.3ak task force believes that this comment is out of 
the scope of this recirculation ballot / comment cycle.

Comment Status R

Response Status C

Thompson, Geoff Nortel

# 30Cl 54 SC 5.8 P 25  L 43

Comment Type T
This sentence 'Control of the loopback function is specified in 45.2.1.1.4.' seems too 
strong, as the MDIO electrical interface is optional (see 45.1). But 45.2.1.1.4 itself says 
'The loopback function is mandatory' which adds to the misleading effect.

SuggestedRemedy
Could go back to the previous sentence: 'Control of the loopback function may be 
supported through the MDIO management interface of 45 or equivalent.' or if that is seen 
as too optional, too wordy and not specific enough, 'The loopback function is controlled 
through the MDIO (see 45.2.1.1.4) or equivalent.'

Proposed Response

REJECT.    

The statement is correct and resolves comment #145 on D5.0 which brought up a concern 
about unnecessary redundancy on the optionality of the MDIO.  The control of the loopback 
function is specified in 45.2.1.1.4.  Also, 54.1 states  "... management functions which are 
optionally accessible through the management interface defined in Clause 45, or 
equivalent".

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Agilent
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# 69Cl 54 SC 54.10.4 P 44  L 20

Comment Type T
If I hadn't already cast my ballot I would be tempted to make this a TR.  The status of PCS 
should be M.

SuggestedRemedy

Change status to M.

Proposed Response

REJECT.  

54.1 informatively describes what to combine with the PMD, described in Clause 54, in 
order to create a complete PHY.  There is no shall in 54.1 and hence the "O" status for all 
three pics items, "XGE", XGXS", "PCS".

Comment Status R

Response Status C

Grow, Robert Intel
# 50Cl 54 SC 6.3.2 P 28  L 33

Comment Type T
I thought we had it perfect, but this item and its PICS is still problematical. We shouldn't be 
specifying test equipment and especially not the implementation methods of test 
equipment, but stick to our brief of specifying the DTE components. Here we are specifying 
tolerances of test equipment when in practice different combinations of tolerance, 
margining, calibration and post-processing in software could all be used to screen for 
compliance. On the other hand we do want to define the reference impedance. We do a 
much cleaner job in 54.6.3.5 with 'The reference impedance for differential return loss 
measurements shall be 100 ohms.' and the associated PICS DS9. It's easier to write a 
standard without mentioning measurement accuracy at all, and just leave it as an exercise 
for the implementer. But the 20dB return loss is good advice.

SuggestedRemedy

Preferred remedy: change 'shall be' to 'is' and remove PICS DS2. Then, to improve the flow 
of the document, consider removing the subheading '54.6.3.2 Test fixture impedance' so 
that the one sentence in this subclause joins 54.6.3.1. (Finally, add a full stop to the 
sentence.) and please consider changing the sentence to 'The reference differential 
impedance of the transmit test fixture depicted in Figure 54-3 is 100 ohms. A return loss 
greater than 20 dB from 100 MHz to 2000 MHz, or appropriate calibration, is strongly 
advised. Another way out would be to remove 'used' and add 'or equivalent' to the end of 
DS2 Value/Comment: '100 ohms differential load with return loss > 20 dB, or equivalent' or 
just 'Measurements referred to 100 ohms differential'

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE.   

Comment changed from "TR" to "T" since the commenter is not in the Sponsor Ballot 
Group.

The 802.3ak Task Force notes that test fixtures have been specified in 1000BASE-T and 
100BASE-TX in similar ways and believes it is necessary to do so in this case.

Will remove "used" from PICS item DS2.

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent

TYPE: TR/technical required  T/technical  E/editorial    COMMENT STATUS: D/dispatched  A/accepted  R/rejected    SORT ORDER:  Clause, Page, Line, Subclause
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# 55Cl 54 SC 6.3.6 P 31  L 5

Comment Type TR
On the original ballot, I submitted comment 170 pointing out that testing a transmitter with 
the other transmitters disabled could produce results that don't reflect the operation 
performance of the transmitter and that this test must be done with all transmitters active to 
ensure interoperability. The comment was accepted. Unfortunately, the execution was 
faulty. The second sentence of the paragraph (which is the one with the "shall" 
requirement) still says "with all other transmitters disabled" (line 5). Line 7 in a description 
of the measurement was changed to "with all other transmitters active." Therefore the 
"shall" statement says the other transmitters are disabled and an apparently informative 
statement about the measurement technique contradicts it saying the other transmitters are 
to be active.

SuggestedRemedy

Change the text on line 5 to "with all other transmitters active".

Proposed Response

ACCEPT.  

Comment Status A

Response Status C

Thaler, Pat Agilent

# 42Cl 54 SC 7.7 P 40  L 45

Comment Type T
Table 54-7 shows 8 signal shields, half as many as signal pins, and a link shield while this 
diagram shows one quarter as many signal shields as signal 'sides', and no link shield.

SuggestedRemedy

Assuming the table is right, bring the figure in line: show two signal shields (crossing over) 
and one link shield.

Proposed Response

ACCEPT.

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent

# 40Cl 54 SC 8.1 P 41  L 11

Comment Type T
This sentence doesn't seem right; 'These connectors have ... the signal quality and 
electrical requirements of 54.6 and 54.7.' because 54.6 and 54.7 specify the PMD and the 
cable assembly respectively.

SuggestedRemedy

Not sure what you mean; would this work: 'These connectors have a pinout matching that 
in Table 54-7, and electrical performance consistent with the signal quality and electrical 
requirements of 54.6 and 54.7.' ?

Proposed Response

ACCEPT.

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent

# 43Cl 54 SC 8.2 P 41  L 9

Comment Type T
The MDI is an interface, maybe not just one side of it.

SuggestedRemedy

Change 'The connector for the MDI' to 'The MDI connector of the PMD'.

Proposed Response

ACCEPT.

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent

# 41Cl 54 SC 8.2 P 42  L 3

Comment Type T
This sentence in its new place could be improved: 'The mechanical connector used in 
10GBASE-CX4 comprises 16 signal pins, as described in 54.8.1.' It doesn't comprise 16 
pins, but contains other stuff. 54.8.1 does not describe 16 pins. Referring to 54.8.1 in the 
first sentence of 54.8.2 seems out of place in this case.

SuggestedRemedy

How about: 'The mechanical connector used in 10GBASE-CX4 and defined in 54.8.1 
comprises 16 signal pins, eight signal shield pins [if pins they are] and one link shield 
{pin|connection|shell}.' or shorter: 'The MDI connector comprises 16 signal pins, eight 
signal shield pins [if pins they are] and one link shield {pin|connection|shell}.'

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE.  

Will change the first sentence to: "The MDI connector of the PMD comprises 16 signal 
connections, eight signal shield connections and one link shield connection."

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Agilent
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