
IEEE P802.3an Draft 2.4 Comments

# 12Cl 00 SC P  L

Comment Type E
For submission to sponsor ballot, figures may be required in formats that are different from 
the ones used in the draft

SuggestedRemedy

Generate the figures in the format acceptable for sponsor ballot submission. Regenerating 
the figures in the acceptable format may change visual characteristics or fonts - adjust 
objects/fonts to maintain visual appeal as close as possible recognizing that an exact copy 
may not be obtainable.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

kasturia, sanjay

# 11Cl 00 SC P  L

Comment Type E
The change instructions on existing clauses (all clauses other than Clause 55) are written 
up against drafts of RevAM. As 802.3-2005 is released, the change instructions may need 
to be corrected to reflect changes to 802.3-2005

SuggestedRemedy

Review the change instructions on clauses 1, 28, 30, 44 and 45 and see if they need any 
corrections as a result of changes in going from the drafts of rev AM to 802.3-2005

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

kasturia, sanjay

# 10Cl 00 SC P  L

Comment Type E
Several comments on prior drafts have discovered inconsistencies in notation (e.g. logical 
one = 1 = OK)

SuggestedRemedy

Search full document for any notation/description inconsistencies and correct.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Tellado, Jose

# 21177Cl 00 SC 00 P 1  L 1

Comment Type TR
Comment 587 from D2.0
Response from D2.0 resolution of comments is rejected as non-responsive and inadequate.

SuggestedRemedy

See comment 584 on D2.0

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See response to comment #176

Comment Status A

Response Status U

Thompson, Geoff Nortel

# 21176Cl 00 SC 00 P 1  L 1

Comment Type TR
Comment 584 from D2.0
The resolution of comment text: 
"The link segment transmission parameters of insertion loss and ELFEXT loss specified 
are ISO/IEC 11801 Class E specifications extended by extrapolating the formulas to a 
frequency up to 500 MHz with appropriate adjustments for length when applicable as 
specified in ISO/IEC TR-24750 and TIA/EIA TSB-155.

There is no international standard available nor is there a guarantee that there will be one." 
Supports my original point that we are wildly outside the bounds of performance of cabling 
specified by international cabling standards and thus outside the scope of the project.

SuggestedRemedy

Select copper media from ISO/IEC 11801:2002, with any appropriate augmentation to be 
developed through work of 802.3 in conjunction with SC25/WG3

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

802.3an will continue to work in conjunction with SC25/WG3 through the liaison process. 
This active coordination has yielded a Working Draft  for ISO/IEC TR 24750: Guidelines for 
the support of 10GBASE-T over Copper Balanced Pairs of Class E and Class F as per 
ISO/IEC 11801(ED.2.0): 2002 and IEEE 802.3an and a Working Draft  for an amendment 
to ISO/IEC 11801:2002, Generic cabling for customer premises.

Comment Status A

Response Status U

cabling

Thompson, Geoff Nortel
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# 9Cl 55 SC P  L

Comment Type E
Eliminate any remaining unused variables that may be left over from previous drafts

SuggestedRemedy

Search document for each variable and eliminate any that are unused.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Tellado, Jose

# 20383Cl 55 SC 00 P All  L All

Comment Type TR
It is not feasible to implement a robust receiver for 100m Cat-6E (Model 3) line length 
operation using the 128 Double Square line coding scheme documented in Draft 2.0, for 
two main reasons:
1. Even assuming all noise sources are perfectly Gaussian, the input-referred rms noise 
budget for the receiver is 650 microvolts, using an optimum MMSE implementation (ref. 
vareljian_1_1104.pdf). This is the noise budget that must be allocated to overcome
a) residual Echo
b) residual NEXT
c) residual FEXT
d) A/D quantization noise
e) sampling jitter noise
f) circuit thermal noise
g) finite precision implementation noise, etc.
This total noise budget is inadequate and it is, in fact, 7.0dB lower than just the thermal 
noise budget used in the 802.3ap task force models (altmann_01_1104.pdf, slide 5).
2. Three out of seven bits in the 128DSQ line code are not protected by the LDPC code. 
These unprotected bits are vulnerable to isolated noise events on the order of a few 
millivolts (ref. rao_1_1104.pdf, slide 23).

SuggestedRemedy

At least two line code alternatives were presented in rao_2_1104.pdf to address the 
fundamental inadequacies of the 128-DSQ line code used in D2.0. Either PAM16-P or 
PAM8-P would be an useable choice for 10GBASE-T.

Proposed Response

REJECT. 

All in favor of accepting comment:
Yes: 4
No: 25

Motion to accept fails.

Motion to reject. See response to 387

Yes: 25
No: 4
Motion passes

Comment Status R

Response Status U

linecode

Rao, Sailesh Phyten Technologies, I
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# 21175Cl 55 SC 55.1 P 143  L 6

Comment Type TR
The maximum delay allowed for signal transit through two PHYs is unreasonably long. The 
result is that one of the prime application spaces for 10GBASE-T, computer room server 
farms will have no better network latency performance than  a fiber network that is two 
kilometers in diameter. I believe that the Broad Market Potential needs to be re-evaluated 
in 802.3 because of this mediocre level of performance that is far below what was expected 
of the Task Force.

SuggestedRemedy

(1) Significantly reduce the transceiver latency
(2) Re-evaluate the Broad Market Potential given this poor performance which will limit the 
applicability of this PHY for use in low-latency networks.

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See response to comment #85

Related comments 11, 46, 85, 123, 175, 192,  20236, 20242, 20369, 20370
See proposed text in editors report kasturia_1_07_05.pdf

Comment Status A

Response Status U

latency

Thompson, Geoff Nortel

# 22203Cl 55 SC 55.3, 55.4 P 86-128  L All

Comment Type TR
These two sections of the draft have undergone such substantial changes and added 
complications (see PHY control and transition counter state machines, for instance)  that 
I'm not confident that interoperability at any line length between different vendors is 
assured.

SuggestedRemedy

Distribute an executable software C source code modeling the PCS and PMA sections 
along with future drafts..

Proposed Response

REJECT. 

There is nothing within the suggested remedy that the editor can include in the next 
revision of the draft

Yes: 16
N: 3

Comment Status R

Response Status U

clarification

Rao, Sailesh Phyten Technologies, I

# 8Cl 55 SC 55.3.6.2 P 106  L 33

Comment Type E
The handling of error characters is inconsistent.   Within a single 64B block, if an /E/ occurs 
prior to the start of packet (/S/), the packet is sent normally.  However, if an /E/ occurs in 
the *previous* 64B block to a block containing an /S/, the packet is dropped.  This means 
that packets occurring 1 byte away from an error are processed normally but packets 12 
bytes away from an error are dropped.  

Example:
Case 1)  /E/ and /S/ in same block:  /I/ /I/ /I/ /E/   /S/ /D/ /D/ /D/
In this case, T_TYPE = S, we transition to state TX_D and transmit the packet.

Case 2)  /E/ and /S/ in different blocks: /E/ /I/ /I/ /I/  /I/ /I/ /I/ /I/  followed by /I/ /I/ /I/ /I/   /S/ 
/D/ /D/ /D/
  For the first block, T_TYPE = E, we transition to state TX_E.  For the second block, 
T_TYPE = S and we replace the start of packet with an EBLOCK_T.

In other words, the packet in Case 2 is dropped but the packet in Case 1 is transmitted.

SuggestedRemedy

Include /E/ as a valid control character for a T_BLOCK_TYPE=C or R_BLOCK_TYPE=C.  
This way, the /E/ /I/ /I/ /I/  /I/ /I/ /I/ /I/ is seen as a type C and this pattern does not cause a 
transition to state TX_E resulting in a dropped packet.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Powell, Scott
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# 20387Cl 55 SC 55.3.9 P 161  L

Comment Type TR
I disagree with the appropriatness of the 128 DSQ line code for this problem. 

Issues:

a) Total noise budget is too low.

b) Unprotected bits by the LDPC code present problems with noise events as described in 
Rao_1_1104.pdf, slide 23.

SuggestedRemedy

Change line code.

Proposed Response

REJECT. 

This has previously been discussed multiple times and the task force continues to support 
the DSQ128 line code.

Passes by voice vote.

Comment Status R

Response Status U

linecode

Jover, Juan M. Phyten Technologies, I

# 22172Cl 55 SC 55.4.2.4 P 112  L 44

Comment Type TR
It's not clear whether each receiver needs the capability to correct for 50 nS, or +/- 25 nS, 
or correct for 100 nS, or +/- 50 nS.  I could interpret this either way.

SuggestedRemedy

Please clarify the specification so that the text is clear.

Proposed Response

REJECT. 

The 50 ns specifies the delay difference between the minimum delay and the maximum 
delay of the four pairs.

Comment Status R

Response Status U

clarification

Kim, Yong Broadcom

# 13Cl 55 SC 55.4.6.1 P 124  L 17

Comment Type E
Editor has made a 'cut and paste' versus 'copy and paste' error when adding the condition 
'start minwait_timer' to state 'PMA_Training_Init_S' and has mistakenly errased the 'start 
minwait_timer' from state 'SILENT'. Thus the editor has introduced an new error in D2.4 
that was correct in D2.3.

SuggestedRemedy

Reinsert 'start minwait_timer' in state 'SILENT' to revert to the correct settings in prior draft 
D2.3

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Tellado, Jose

# 6Cl 55 SC 55.4.6.1 P 124  L 20

Comment Type E
The SILENT state can be entered by either the master or the slave.  It doesn't make sense 
to have the slave set ""master_init_step<=0"".

SuggestedRemedy

Modify diagram such that only the master sets ""master_init_step<=0"".

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Powell, Scott

# 5Cl 55 SC 55.4.6.1 P 124  L 22

Comment Type E
I could not find the comment resolution which led to the removal of ""start minwait_timer"" 
from the SILENT state

SuggestedRemedy

Since ""minwait_timer_done"" is an exit condition from the SILENT state, I assume the 
timer must be started somewhere - please clarify where this timer is started

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Powell, Scott
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# 7Cl 55 SC 55.4.6.1 P 124  L 27

Comment Type E
The minwait_timer in PMA_Training_Init_S appears to be unnecessary.  The signal seen 
by the Master is the same regardless of whether the slave dwells in PMA_Training_Init_S 
or transitions immediately into PMA_Coeff_Exch.  The dwell time in PMA_Training_Init_S 
is implementation specific and need not be standardized.

SuggestedRemedy

Remove minwait_timer from PMA_Training _Init_S

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Powell, Scott

# 22218Cl 55 SC 55.5.3 P 132  L 30

Comment Type TR
The AC coupling to MDI needs to be specified in terms of its lower -3dB frequency.

SuggestedRemedy

I suggest using 200kHz as the lower -3dB frequency for this AC coupling. This is 
transformer's lower -3dB frequency provided by Pulse.

Proposed Response

REJECT. 

This is covered by the droop test

Comment Status R

Response Status U

late

Babanezhad, Joseph Plato Networks

# 1Cl 55 SC 55.7.2 P 139  L 50

Comment Type E
Table 55-12 reference to "new Class E" was a temporary name for the ISO/IEC enhanced 
Class E cabling channel.

SuggestedRemedy

Change "new Class E" to "Class EA" as printed in ISO/IEC 25N1096 11801 Ed2.1 Ed1.1 
FPDAM (posted), with "A" as subscript.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Alan Flatman LAN Technologies

# 20584Cl 55 SC 55.7.2 P 201  L 37

Comment Type TR
The  text:
"The link segment transmission parameters of insertion loss and ELFEXT loss specified 
are ISO/IEC 11801 Class E specifications extended by extrapolating the formulas to a 
frequency up to 500 MHz with appropriate adjustments for length when applicable."
...is not acceptable. We are not a cabling standards group and not an appropriate forum for 
whether such extrapolations are appropriate or justified.

SuggestedRemedy

Change text to stay within the boundaries of performance laid out by established standards 
appropriate for reference by an international standard. Delay approval until such approved 
reference is available.

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Change text to: The link segment transmission parameters of insertion loss and ELFEXT 
loss specified are ISO/IEC 11801 Class E specifications extended by extrapolating the 
formulas to a frequency up to 500 MHz with appropriate adjustments for length when 
applicable as specified in ISO/IEC TR-24750 and TIA/EIA TSB-155.

There is no international standard available nor is there a guarantee that there will be one. 
Reference to guides has been done in the past and ultimately an international standard did 
result from the guide that we referenced.

We have published standards in the past with references to drafts.

In favor of response: 20
Opposed to response: 3

Comment Status A

Response Status U

cabling

Thompson, Geoff Nortel
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# 20278Cl 55 SC 55.7.3 P 205  L 31

Comment Type TR
Coupling Parameters between link segments...

I have a hard time with the whole concept of defining this because it is not something that 
customers can readily measure, control, or predict.

I believe it is essential to define a standard that *works* in the general sense with the cable 
systems that are measureable and controllable.

As I understand it, if a customer has cable installed and measures AFEXT, MDAFEXT, 
ANEXT or MDANEXT and concludes that their cable does not meet specifications, there is 
not readily available method for resolving the problem. They would be instructed to re-
configure their cable plant, cross their fingers, and hope it passed the test when re-tested.

SuggestedRemedy

Define the solution in a way that allows customers to define their cable solution, have it 
installed, measured, and certified to work with 10GBASE-T such that when they purchase 
and install equipment, it works.

For example, there is no need to specify ANEXT for Category 7 cables. (Class F)

If this means reducing the length of UTP supported, to a point that 9x% (pick a number) of 
the cable guarantees operation, fine. If it means removing UTP from the list of supported 
cables and mandating a foil/shield on the cable to ensure ANEXT is below tolerable limits, 
please do this.

It is just not fair to a customer to put them into a wild-goose expedition to get their cabling 
to support a new technology.

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See responses to comment 251 and 442

Field testing of cabling is being specified in TIA TSB-155 and in ISO/IEC TR-24750

Comment Status A

Response Status U

cabling

Dove, Daniel HP ProCurve Networki

# 21117Cl 55 SC 55.7.3.1.1 P 132  L 56

Comment Type TR
The 67dB noise floor cap for PSANEXT was not included per the comment resolution from 
the last interim meeting.

SuggestedRemedy

Calculations that result in PSANEXT loss values greater than 67 dB shall revert to a 
requirement of 67 dB minimum

Proposed Response

REJECT. 

See response to comment 103

The proposed response to comment (687) was to provide the following guidance to 
ISO/IEC and TR 42 relative to the measurement noise floor issue which was initiated 
through the liaison process. We are waiting for their response: Guidance: A cap of 67 
dB(TBD) PS AFEXT is imposed. At frequencies where 67 dB(TBD) or greater measured 
values occurs the PS AFEXT measurements are extended by extrapolating utilizing a 20 
Log relationship for PS AELFEXT calculations. Same thing will apply to PS ANEXT using a 
different slope.

Comment Status R

Response Status U

cabling-floor

Mei, Richard

# 2Cl 55 SC 55.7.3.1.2 P 147  L 11

Comment Type E
Table 55-14 reference to "new Class E" was a temporary name for the ISO/IEC enhanced 
Class E cabling channel.

SuggestedRemedy

Change "new Class E" to "Class EA" as printed in ISO/IEC 25N1096 11801 Ed2.1 Ed1.1 
FPDAM (posted), with "A" as subscript.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Alan Flatman LAN Technologies
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IEEE P802.3an Draft 2.4 Comments

# 20587Cl 55 SC 55.7.3.1.2 Table 55-8 P 207  L 29

Comment Type TR
Invalid references
same basic comment as my #2 (comment 584)

SuggestedRemedy

See my #2

Proposed Response

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See response to comment 584

In favor of proposed response: 20
Opposed : 3

Comment Status A

Response Status U

cabling

Thompson, Geoff Nortel

# 21118Cl 55 SC 55.7.3.2.1 P 134  L 51

Comment Type TR
The 67dB noise floor cap for PSAFEXT was not included per the comment resolution from 
the last interim meeting.

SuggestedRemedy

PSAELFEXT limit does not apply when the calculations of PSAFEXT loss values greater 
than 67 dB.

Proposed Response

REJECT. 

See response to comment 103

The proposed response to comment (687) was to provide the following guidance to 
ISO/IEC and TR 42 relative to the measurement noise floor issue which was initiated 
through the liaison process. We are waiting for their response: Guidance: A cap of 67 
dB(TBD) PS AFEXT is imposed. At frequencies where 67 dB(TBD) or greater measured 
values occurs the PS AFEXT measurements are extended by extrapolating utilizing a 20 
Log relationship for PS AELFEXT calculations. Same thing will apply to PS ANEXT using a 
different slope.

Comment Status R

Response Status U

cabling-floor

Mei, Richard

# 3Cl 55 SC 55.7.3.2.2 P 149  L 48

Comment Type E
Table 55-16 reference to "new Class E" was a temporary name for the ISO/IEC enhanced 
Class E cabling channel.

SuggestedRemedy

Change "new Class E" to "Class EA" as printed in ISO/IEC 25N1096 11801 Ed2.1 Ed1.1 
FPDAM (posted), with "A" as subscript.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Alan Flatman LAN Technologies

# 4Cl 55 SC 55B.1.3 P 172  L 47

Comment Type E
Reference to "new Class E" was a temporary name for the ISO/IEC enhanced Class E 
cabling channel.

SuggestedRemedy

Change "new Class E" to "Class EA" as printed in ISO/IEC 25N1096 11801 Ed2.1 Ed1.1 
FPDAM (posted), with "A" as subscript.

Proposed Response

Comment Status X

Response Status O

Alan Flatman LAN Technologies
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