
IEEE P802.3as Comments

Comment # 1Cl 00 SC P  L

Comment Type TR
There is text in clasue 43B.2 on basic and tagged frames that needs to be modified based 
on the

Suggested Remedy
Change 43B.2.d from:
d) PDUs generated by these protocols shall use the Basic and not the Tagged frame 
format (see Clause 3).
to:
d) PDUs generated by these protocols shall use the basic and not the tagged or envelope 
frame format (see Clause 3).

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Parsons, Glenn Nortel

Comment # 27Cl 01 SC 1.4 P 3  L 38

Comment Type E
I don't think I am going to like the terms "tagged frame" and "envelope frame" but we will 
see after I complete my review.

Suggested Remedy
Extended frame may be more appropriate

Response
Reject.  ‘tagged’ is a grandfathered term.  ‘envelope’ was chosen as the most appropriate.  
Extended implies that there are extra .3 defined fields -- and there are not.

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 28Cl 02 SC 2.1 P 5  L 37

Comment Type E
I would like an editors note added here that this change is a service to humanity and 
doesn't actually have anything to do with the substance of frame extensions.

Same is true for Figure 2-1.

Suggested Remedy
Add editors note.

(Why isn't this change in 802.3am instead?

Response
Accept.  The editor's note will be removed before publication.

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 16Cl 02 SC 2.1 P 5  L 38

Comment Type T
Given the MAC control sublayer is optional and the primitive exist whehter or not that 
optional sublayer is there, I don't think this statement can be true.

Suggested Remedy
Delete the added sentence - I'm not sure what it adds.

Response
Reject.  But the sentence as is could be confusing.  Reword to indicate that the the same 
primitive interfaces to both MAC control (if present) and then to the MAC, or just to the 
MAC.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 29Cl 03 SC 3.1 P 9  L 34

Comment Type E
Rather than deleting this text I would prefer to see the existing text modified to accomodate 
this project.

Suggested Remedy
Change existing text to:
Two ??? frames are specified in this clause:

    a) A basic frame

    b) An extended (expanded?) frame to accomodate EtherType protocols that tag or 
encapsulate a basic frame.

Response
Accept in principle - retain 'envelope' -- see also comment 30

Comment Status D

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 2Cl 03 SC 3.1.2 P 11  L 7

Comment Type E
The vertical lines of figure 3-2 do not line up symmetricly with the primitives because of font 
substitutions in the conversion to PDF from Frame.

Suggested Remedy
Editor to fix the font problems so that the Figure appears correctly.

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Parsons, Glenn Nortel
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Comment # 31Cl 03 SC 3.2.6 P 11  L 36

Comment Type ER
This is probably a bad idea.
It is generally a bad idea to specify paramters in more than one place

Suggested Remedy

Response
Reject.  It makes sense to indicate values in this clause.

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 3Cl 03 SC 3.2.6 P 11  L 60

Comment Type E
Within Footnote 1 there is a reference to Footnote 1 for the RAC address, which isn't 
provided.

Suggested Remedy
Add the RAC address to Footnote 1 and delete the circular reference.

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 5Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 14

Comment Type E
Typo.

Suggested Remedy
Change "implemenation" to "implementation".

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 17Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 15

Comment Type E
"determined by the application of the particular implemenation" is confusing (at least to me).

Suggested Remedy
Maybe: "The maximum size of the data field is determined by the particular 
implementation.  Ethernet implemenations may support one of three application modes as 
defined below:  "

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 6Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 15

Comment Type E
Suspect an incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Change "Figure 3-2" to "Figure 3-1".

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 7Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 17

Comment Type E
Typo.

Suggested Remedy
Change "addtional" to "additional".

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 8Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 20

Comment Type E
Grammer preference.

Suggested Remedy
Change "contain a IEEE" to "contain an IEEE".

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks
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Comment # 26Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 23

Comment Type T
The NOTE defines that MAC Client Data field encapsulation details are not visible to 
802.3as standard. However encapsulated prefixes and suffixes of new extensions may hurt 
management and acceleration technology applied in already deployed MACs. 
MAC Data Client field extensions shall include a general descriptor guiding management 
and acceleration technology applications to the IP payload, even if the extension is 
unknown to the MAC.
The NOTE shall be replaced with the suggested remedy

Suggested Remedy
3.2.7.1 Extension general structure
The envelope frame is intended to allow inclusion of additional prefixes and suffixes 
required by encapsulation. These frames will contain at least one Ethertype within the data 
field in addition to the type field. If present, they follow the MAC Type field and are carried 
as MAC Client Data. Note that the original client data must not exceed 1500 bytes which is 
its size in the basic frame.
Each separate extension shall start with an Ethertype and a two octet descriptor field 
adjacent to it. The extension shall contain even number of octets. 
The descriptor shall provide information defining attributes for the extension prefix and 
suffix. Following format shall be applied for the Ethertypes inside a data field:
Figure describing proposed extension descriptor is located in the attached file.
Prefix length - 7 bits indicating number of prefix two-octets in the Ethertype, starting after 
the suffix length indication octet. 
Suffix length - 7 bits indicating number of suffix two-octets in the Ethertype
FM - when set, this bit indicates that extension function modifies fields encapsulated by the 
extension
LM - when set, this bit indicates that extension function modifies the length of the fields 
encapsulated by the extension
Note 1:    802.1ae standard is an example of a payload fields changed by the extension.  
Note 2: Extensions belonging to the following standards may not meet requirements in this 
subsection:

 a)802.1q
 b)802.1ad
 c)802.1ae
 d)802.1ag
 e)802.1ah

 f)802.1ak

Response
Reject.  802.3 cannot prescribe or indicate the contents of the data field, and it is unlikely 
that 802.1 would want to either.

Comment Status X

Response Status W

Fakterman, Boris Intel
Comment # 18Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 24

Comment Type E
Maybe just a nitpick, but do the encapsulation protocols have to contain at least one 
Ethertype within the data field?  Example: MPLS may encapsulate TDM via pseudowires - 
can it use a 2K frame size?  MPLS may encapsulate a frame thats length encoded on the 
inside - it won't have an inner Ethertype (though it will have an inner length / type field).

Suggested Remedy
Clean up that sentence a little.

Response
Accept.  This is a nitpick.  Reword to indicate that another length/type field is in the data 
field and it is typically an Ethertype.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 9Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 25

Comment Type E
Clarification text.

Suggested Remedy
Change "in addition to the type field" to "in addition to the MAC type field".

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 19Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 26

Comment Type T
Just to nitipck on the last note, what happens if the original client data does exceed 
1500B?  We aren't enforcing anything in this standard to prohibit that, all we can do is 
make recommendations.  The "must not" seems a bit strong for what we can actually 
detect and guarantee.

Suggested Remedy
Change to "Note that the additional MAC client data bytes are not intended for general 
purpose use by any application.  They extra frame capacity is added with the specific intent 
that it be used by layer two encapsulation protocols that require additional encapsulation 
around an application originated Ethernet frame.  Use of these extra octets for other 
purposes is not recommended, and may result in the frames being dropped as they may 
violate maximum frame size restrictions if encapsulation protocols are required to operate 
on them."

Response
Reject, if the original client data is over 1500B it is rejected.  The strong words are 
warranted since it is the only enforcement.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks
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Comment # 4Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 3

Comment Type E
Need to decide on the case level for the data field size "n" or "N" octets. In this line it is 
lowercase. In Figure 3-1 it is uppercase. In lines 17, 20, 21 on page 12 it is uppercase. In 
the formula in line 40 on page 12 it is lowercase.

Suggested Remedy
My preference would be to use uppercase throughout, but I leave that call to the esteemed 
Chair and Editor.

Response
Accept in principle.  Consult editorial experts on case.

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 20Cl 03 SC 3.2.7 P 12  L 41

Comment Type E
The maximum size of the data field sentence should be in the previous section.  When the 
data/pad section was divided, this sentence should have been moved to the earlier stuff.

Suggested Remedy
move to preceding (data) section.

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 33Cl 03 SC 3.5 P 13  L 22

Comment Type ER
I would like to see this material preserved in an Informative Annex.
I know of no place in 802.1 where there is such a succinct description of an 802.1Q frame.

Suggested Remedy
Place deleted material (with appropriate editing) into a (probably new) Informative Annex.

Response
Accept in principle to create Annex 3A.  But doesn’t this imply we should also include 
details for envelope frames as well?

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 30Cl 03 SC Figure 3-1 P 10  L 3

Comment Type ER
If there are going to be definitions for different kinds of frames (and I think there should be 
unless we are just throwing everything out and going completely all the way to Jumbo) then 
I think we should keep two diagrams.

Suggested Remedy
Keep the "X'd" out diagram.
The diagram representing extended frames should say "50-N OCTETS"
(Which would imply a minimum tag size of 4 octets. This is not strictly a necessity, I can 
imagine a possibility that someone might ask for a TAG which is only the EtherType itself. I 
think that is a bad idea and there would be no great loss in precluding it.)

Response
Accept in principle.  A place is needed to proberly introduce the distinction between basic 
and envelope frames.  Keeping two figures may help with descriptive text that there are two 
frame formats reworded in 3.1 per comment 29

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel

Comment # 32Cl 03 SC Figure 3-2 P 11  L 3

Comment Type ER
See comment #28

Suggested Remedy

Response
Accept

Comment Status X

Response Status W

Thompson, Geoff Nortel
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Comment # 22Cl 04 SC 4.2.1.4 P 17  L 35

Comment Type TR
Its not clear that the truncating is dependent on the supported application.  in the earlier 
section (3.2.7), we should give names to the various max frame sizes that can be 
supported, and then uset those application names here to say when you can/can't 
truncate.  The way the text reads now, for example, a MAC claiming support for envelope 
frames can truncate after 1522 bytes (q-tag support), but that would seem wacky to allow 
that.

Suggested Remedy
maybe something like:  The receiving CSMA/CD sublayer is not required to enforce the 
frame size limit, but it is allowed to trucate frames longer than those it supports based upon 
the maximum frame size supported by this implementation as defined in 3.2.7.  When 
truncating a long frame, the CSMA/CD sublayer should report this event as an 
(implementation-dependent error).  For basicFrame support, frames longer than 
maxBasicFrameSize can be truncated.  For qtagFrame support, frames longer than 
maxQtagFrameSize can be truncated.  For envelopeFrameSupport, frames longer than 
maxEnvelopFrameSize can be truncated.

Response
Reject:  This is legacy grandfathered text.  There is no new behaviour here.  The text does 
not imply to me that a station that supports larger frames will truncate them.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 10Cl 04 SC 4.2.4.2.1 P 17  L 38

Comment Type E
Suspect incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Change "(see 3.2.1)" to "(see 3.2.7)".

Response
Accept in principle, point to definition of envelope frames per resolution of comment 30

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 21Cl 04 SC 4.2.4.2.1 P 17  L 38

Comment Type T
3.1.2 is the mapping of service interface to primives, not the definition of envelope frames 
(which aren't as a whole defined anywhere any more, I don't think).

Suggested Remedy
It would seem useful to define:
maxBasicFrameSize
maxQTagFrameSize
maxEnvelopFrameSize
rather than including formulas in the text

Response
Accept in principle, need to define ‘envelope’ somewhere, perhaps expand 3.2.7 or 3.1 as 
per comment 29 as the reference.  However, the formulas are grandfathered pascal and 
should probably not be changed.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 11Cl 04 SC 4.2.7.1 P 18  L 21

Comment Type E
Suspect incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Perhaps change "see 3.2.1" to "see 3.2.7", but there may be a more explicit subclause to 
point to.

Response
Accept.  May need to create some text to define ‘envelope’ -- perhaps 3.1 per comment 
29,30

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 23Cl 04 SC 4.2.7.1 P 18  L 27

Comment Type E
I mentioned this in an earlier comment, but rather than typing 
maxBAsicFrameSize+qTagPrefixSize everywhere, can't we just name that to 
maxQtagFrameSize and use it consistently.

Suggested Remedy
Just think it would be easier to follow.

Response
Reject.  This is legacy grandfathered pascal syntax.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks
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Comment # 24Cl 04 SC 4.2.7.1 P 18  L 48

Comment Type T
Eliminate the whole ""For Envelope frames..."" sentence - its unnecessary and therefore 
confusing.  The data value is everything after lenght/type and before FCS, period.

Suggested Remedy
Delete delete delete...

Response
Reject.  This follows the pascal style with some useful description.

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 12Cl 04 SC 4.2.7.1 P 18  L 53

Comment Type E
Suspect incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Change "See 3.2.1" to "See 3.2.7".

Response
Accept in principle, point to definition of envelope frames per resolution of comment 30

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 25Cl 04 SC 4.2.9 P 20  L 22

Comment Type T
Can envelope frames be determined dynamically (e.g. be determined as envelop frames vs 
basic vs tagged)?  Note tagged frames may in fact include envelope frames inside the 
VLAN tag so even "old" tagged frames can't be identified by Ethertype to be limited to 
1522B.

Suggested Remedy
We could say MAC implementations supporting a maximumFrameSize of 
maxQtagFramesize (or basic+qtag) have the option of truncating based on whether a 
frame is basic or q-tagged, but implemenations supporting a maximumFrameSize of 
maxEnvelopFrameSize must truncate only based on that constant value.

Response
Accept in principle.  There is no way to detect if a frame is an envelope frame.  Such 
guidance should be added, but perhaps in 4.4.2

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks

Comment # 13Cl 04A SC 4A.2.4.2 P 29  L 38

Comment Type E
Suspect an incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Change "(see 3.2.1)" to "(see 3.2.7)".

Response
Accept in principle, point to definition of envelope frames per resolution of comment 30

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 14Cl 04A SC 4A.2.7.1 P 30  L 30

Comment Type E
Suspect incorrect cross-reference.

Suggested Remedy
Change "See 3.1.2}" to "See 3.2.7}".

Response
Accept in principle, point to definition of envelope frames per resolution of comment 30

Comment Status X

Response Status W

Martin, David Nortel Networks

Comment # 15Cl 99 SC P 1  L 25

Comment Type E
Rather than introduce the "envelope" term in the immediate abstract, use more traditional 
terminology so people can understand without knowing about "envelope".

Suggested Remedy
Replace "requiring envelope information" with "requiring additional encapsulation before 
and/or after a traditional (basic) Ethernet frame."

Response
Reject.   Retain ‘envelope’ term with additional explanation (including some of this wording) 
per comment 30

Comment Status X

Response Status W

Squire, Matt Hatteras Networks
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