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# 178Cl 01 SC 1.4.50a P 22  L 8

Comment Type TR
There is only one 100GBASE-P port type in the document; therefore, it can be covered by 
the 100GBASE-KP4 definition. There isn't a new sublayer (other than the PMD) so this 
really isn't needed.

SuggestedRemedy
Delete definition.

REJECT. 

The definition of the 100GBASE-P port type was necessarily provided to describe a class of 
ports alternate to the 100GBASE-R port class in Clause 30 and Clause 80.

In addition, see comment #209.

Comment Status R

Response Status U

PHY types

Booth, Brad Dell

Response

# 10Cl 78 SC 78.1.3.3.1 P 62  L 17

Comment Type ER
Warning is inappropriate:  From the IEEE Standards Style Manual, 17.4:  ?Warnings call 
attention to the use of materials, processes, methods, procedures, or limits that have to be 
followed precisely to avoid injury or death.?  I don?t think this even raises to the level of a 
Caution: ?Cautions call attention to methods and procedures that have to be followed to 
avoid damage to equipment.

SuggestedRemedy
Convert to a NOTE.

REJECT. 

This warning necessarily follows the same format as 82.2.3.3. If it is unacceptable in this 
instance then it must be changed in both locations.

Comment Status R

Response Status U

warning

Bob Grow RMG Consulting

Response

# 237Cl 92 SC 92.11 P 191  L 51

Comment Type TR
Are the 100GBASE-CR4 HCB, MCB PCB losses achievable in practice?

SuggestedRemedy
If not, make adjustments, keeping consistency with the OIF/InfiniBand EDR specifications.

REJECT. 

Confidence expressed that current specifications can be met. Implementations to verify are 
pending.

Comment Status R

Response Status U

test fixture loss

Dawe, Piers IPtronics

Response

# 165Cl 92 SC 92.8.3.7.2 P 178  L 27

Comment Type TR
I have a several problems with the way jitter is specified, including:

    1.  The way TJ is defined is either unclear or it fails to use the 
        definition of Jn given 92.8.3.7.4 and is likely to be too
 difficult to measure.
    2.  Measuring Q9 is overkill for a system which only needs a BER of
        about 1e-5.
    3.  Data dependent jitter is treated as being a form of deterministic
        jitter but actually behaves a lot like RJ.

SuggestedRemedy
A presentation will be made on this subject

REJECT. 

There was no consensus to implement the proposal in moore_3bj_01_0513.

There is no formula for odd-even jitter and does not address 1E-12 operation without FEC 
for 100GBASE-KR4.

Comment Status R

Response Status U

host tx jitter

Moore, Charles Avago Technologies

Response
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# 231Cl 92 SC 92.8.3.7.2 P 178  L 27

Comment Type TR
TJ, DDJ and ERJ as used in this project are all proper nouns because they have definitions 
that are not the obvious meaning of the phrases: TJ is not all the jitter there is, DDJ is not all 
the data-dependent jitter, ERJ could contain any fraction that's random, EDJ is probably far 
from all the deterministic jitter.  Other clauses may have used similar but uncapitalized 
terms without definition (making them common nouns, if technically unsatisfactory), or may 
have simply ignored the rules on proper nouns in Merriam-Webster.  But we aren't required 
to repeat or correct those problems: this clause has definitions (good!)  Jitter terminology 
can be confusing enough without erroneous typesetting - let's do it right to help our readers.

SuggestedRemedy
Use Total Jitter, Data Dependent Jitter, Effective Random Jitter (ERJ) and Effective 
Deterministic Jitter (EDJ) (all with capitals) as these are undeniably proper nouns.
Also, Even-odd Jitter can be treated as a proper noun because it has a definition, although 
its definition agrees with the meaning of the words.

REJECT. 

The use of capital letters for the cited jitter terms are consistent with similar terms in 802.3-
2012.

In addition, see response to capitalization Comment#135 against D1.0.

Comment Status R

Response Status U

host tx jitter

Dawe, Piers IPtronics

Response

# 240Cl 93 SC 93.8.1.4 P 222  L 47

Comment Type TR
The S-parameter specs go only as far as 19 GHz, implying that energy above 19 GHz is 
non-existent or harmless, yet time-domain signals are defined in a 33 GHz bandwidth, 
implying that energy between 19 GHz and 33 GHz could be present and important.  These 
are not consistent.  This issue applies more to KR4 than CR4, where one could always use 
thinner cables if too much high frequency energy were an issue.
As the S-parameter specs are frequency-aware limits, there is no particular reason to stop 
at 19 GHz.  Do some instruments stop at 20 GHz?
For scopes: a 33 GHz bandwidth allows in frequencies and noise that a real receiver 
wouldn't, so it's not optimal.  Worse, it probably costs more than a slower scope!  Some slow 
scopes might degrade peak-to-peak and jitter measurements but the Bessel-Thomson 
response with its excellent phase response was chosen to avoid this while filtering irrelevant 
noise and so on.
This is a TR comment because it may take a while for people to assure themselves of the 
consequences of either a change or no change.

SuggestedRemedy
Change 19 GHz to 20 GHz for S-parameter ("loss") specs throughout (it may be fine to 
leave it at 19 for insertion loss fitting). Consider changing 33 GHz to 25 GHz for scope 
response, throughout except for transition time.  For comparison, an optical signal would be 
measured in~19 GHz (3/4 of signalling rate).

REJECT. 

The bandwidth of interest for the channel was deemed to be 75% of the signaling rate which 
in this case is approximately 19 GHz. The capability of an instrument to measure higher 
frequencies is not a justification to specify them.

Measurements made directly at the transmitter output (or at the output of a test fixture with 
controlled loss) do not include the high frequency attenuation introduced by the channel. A 
broader bandwidth, e.g. 125% of the signalling rate, is used for consistent and accurate 
measurement of transmitter parameters such as transition times and jitter. The benefit of 
reducing the bandwidth of the measurement for other parameters is unclear.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers IPtronics

Response
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# 58Cl 93 SC 93.9.1 P 231  L 48

Comment Type TR
In table 93-9, "DER0" is specified at 10E-5. The actual value should be a funcion of DFE 
profile in COM. This can result in incorrect COM value as a function of the channel.

SuggestedRemedy
Make "DER0" a function of the DFE profile.
Remove "bmax" limitation from the table.

REJECT. 

The method for the derivation of DER0 from the DFE profile is not defined.

The DER0 is tied to the minimum error ratio required for interference tolerance testing. The 
"DFE profile" of a given receiver under test may be unknown or not traceable to the COM 
model hence there may no common rigorous method to adjust the target error ratio to 
compensate.

A fixed DER0 is favored for a more rigid tie-in between channel requirements imposed by 
COM and receiver requirements imposed by interference tolerance.

Also note that bmax is set to 1 for 100GBASE-KR4 which is not an overly restrictive 
constraint.

Comment Status R

Response Status U

Farhoodfar, Arash Cortina-Systems

Response

# 57Cl 93A SC 93A.1 P 315  L 24

Comment Type TR
Equation 93A-1 defines COM as 20log10(As/An) where "As" is the signal amplitude and 
"An" is the noise amplitude as defined in 93A.1.7. The "An" term includes ALL interference 
and noise terms including residual-ISI.
COM equalizer consists of a CTLE and a DFE. The COM timing recovery is a fixed zero-
crossing timing recovery with no phase optimization capability. This is most often not 
complex enough an equalizer/timing-recovery and results in sub-optimal Equalization/Noise-
Enhancement. The sub-optimality of COM is then scaled according "As/An" ratio resulting in 
a number that is grossly mis-leading. 
For the KR4, misleading COM values are reported for longer/harder-to-equalize channels.
It's particularly egregious to multiply ISI, since KP4 seems to be particularly hurt by lack of 
FFE.

SuggestedRemedy
Define COM as 

The number of multiples of the baseline 'noise'  (excluding ISI and xTalk) that you could add 
to the input of the receiver and still maintain BER < 1e-12

REJECT. 

It should be noted that the "BER" is defined by the PMD that invokes the COM method, 
denoted as DER0, and is not necessarliy 1E-12.

COM is a measure of the relative eye opening (signal amplitude divided by noise amplitude) 
for a channel under test. It is not a measure of receiver margin.

Comment Status R

Response Status U

Farhoodfar, Arash Cortina-Systems

Response
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# 78Cl 94 SC 94.3.13.3 P 280  L 9

Comment Type TR
If the channel is required to have COM of at least 3 dB, then a receiver which passes with 
any 3 dB COM channel, and any compliant transmitter (including worst case), should be 
compliant (with at least zero margin).

Requiring worse channel conditions (COM=1.5 dB, below the 3 dB requirement) over-
stresses the receiver. This over-stress was not justified anywhere.  Providing margin is the 
responsibility of each RX vendor; different vendors may aim to different margins, and may 
validate their margin in various ways. But the normative test should not require more than 
the worst case conditions; this "margin on the table" has a cost on each and every deployed 
system.

In addition, table 94-17 defines a "Max" value for COM which is equal to the "Min" value, 
implying zero tolerance. Calibrating this value of COM exactly is impossible in practice, so 
this test cannot be conducted as written (see also clause 1.2.6).

In addition, it is unclear whether the table defines a minimum stress required to make the 
test valid (as done in Annex 69A) or requires that a DUT must pass any test performed with 
these parameters (as often suggested).

The suggested remedy aims at making the test practical and following the spirit of Annex 
69A, which defines minimum stress values.

SuggestedRemedy
1. Change the Max COM values in both tests to 3 dB (defining the minimum stress).
2. Remove the Min COM requirement.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

The 1.5 dB COM target ensures that the tested receiver works with any channel with 3 dB or 
better COM.

The specification has a 1.5 dB guardband relative to the channel target COM value. The 
channel COM target is currently 3 dB giving an interference tolerance target of 1.5 dB.

Leave the the 1.5 dB COM value in the Max column but remove the COM value from the 
Min column.

Comment Status A

Response Status U

Ran, Adee Intel

Response

# 166Cl 94 SC 94.3.13.3 P 280  L 9

Comment Type TR
Receiver interference tolerance test for 100GBASE_KP4 could be "gamed" by using a 
channel with a large amount of ISI which can be equalized by the DUT but is not equalized 
by COM reference channel, so no added broadband noise is needed.
This would allow receivers with no actual margin for crosstalk to pass.

SuggestedRemedy
In Table 94-17 add a line "COM before adding effects of broadband noise 
minimum"  and set values to 4dB.  A value greater that the nominal 3dB for
channel spec is recommended since test channel has no crosstalk.

REJECT. 

Discussed by the committee.

It is not clear that the proposed solution prevents the cited problem.

Straw poll #1
Should we make the change in suggested remedy?
Yes: 5
No: 7

No consensus to make this change.

Comment Status R

Response Status U

Moore, Charles Avago Technologies

Response

# 59Cl 94 SC 94.4.1 P 286  L 49

Comment Type TR
In table 94-19, "DER0" is specified at 3x10E-4. The actual value should be a funcion of DFE 
profile in COM. This can result in incorrect COM valu as a function of the channel.

SuggestedRemedy
Make "DER0" a function of the DFE profile.
Remove "bmax" limitation from the table.

REJECT. 

See the response to comment 58.

Also, comment 80 response sets the bmax value for the first DFE tap to 1.

Comment Status R

Response Status U

Farhoodfar, Arash Cortina-Systems

Response
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