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 # i-21Cl 145 SC 145.2.8.7 P 162  L

Comment Type TR

I have concerns that PSE section 145.2.8.7 does not show any testing or
certification listing requirements.  This is a potential product and fire safety issue
and needs to be addressed.

SuggestedRemedy

....at least 1 second width.  Testing and a third party certification listing shall be required
to confirm overload current protection will operate correctly.

REJECT. 

This comment is out of scope.

The purpose of IEEE P802.3bt is to define interoperability, it is not to define product 
requirements. In respect to safety subclause 145.6.1 'General safety' of IEEE P802.3bt 
states 'All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1 or IEC 62368-1. 
In particular, the PSE shall be classified as a Limited Power Source in accordance with IEC 
60950-1 or IEC 62368-1 Annex Q. Equipment shall comply with all applicable local and 
national codes related to safety.'. It is these referenced local and national codes that define 
the requirements, not IEEE P802.3bt. The need for certification is determined by the 
marketplace or regulation, and may vary by geography.

Comment Status R

Response Status W

Certification

Waters, Keith Schneider Electric

Response

 # i-22Cl 145 SC 145.2.8.8 P 162  L

Comment Type TR

I have concerns that PSE section 145.2.8.8 does not show any testing or
certification listing requirements.  This is a potential product and fire safety issue
and needs to be addressed.

SuggestedRemedy

Add:  Testing and a third party certification listing shall be required
to verify the PSE operates per the requirements in this section.

REJECT. 

This comment is out of scope.

The purpose of IEEE P802.3bt is to define interoperability, it is not to define product 
requirements. In respect to safety subclause 145.6.1 'General safety' of IEEE P802.3bt 
states 'All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1 or IEC 62368-1. 
In particular, the PSE shall be classified as a Limited Power Source in accordance with IEC 
60950-1 or IEC 62368-1 Annex Q. Equipment shall comply with all applicable local and 
national codes related to safety.'. It is these referenced local and national codes that define 
the requirements, not IEEE P802.3bt. The need for certification is determined by the 
marketplace or regulation, and may vary by geography.

Comment Status R

Response Status W

Certification

Waters, Keith Schneider Electric
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 # i-23Cl 145 SC 145.4.2 P 200  L

Comment Type TR

I have concerns that section 145.4.2 does not show any testing or
certification listing requirements in regard to fault tolerance.  This is a potential product and 
fire safety issue
and needs to be addressed.

SuggestedRemedy

Add to standard:  Testing and a third party certification listing shall be required.

REJECT.     

This comment is out of scope.

The purpose of IEEE P802.3bt is to define interoperability, it is not to define product 
requirements. In respect to safety subclause 145.6.1 'General safety' of IEEE P802.3bt 
states 'All equipment subject to this clause shall conform to IEC 60950-1 or IEC 62368-1. 
In particular, the PSE shall be classified as a Limited Power Source in accordance with IEC 
60950-1 or IEC 62368-1 Annex Q. Equipment shall comply with all applicable local and 
national codes related to safety.'. It is these referenced local and national codes that define 
the requirements, not IEEE P802.3bt. The need for certification is determined by the 
marketplace or regulation, and may vary by geography.

Comment Status R

Response Status W

Certification

Waters, Keith Schneider Electric

Response

 # i-316Cl Patents SC Patents P 3  L 46

Comment Type GR

*** Comment submitted with the file 94180000003-802.3bt - Crayford Ballot Comments.xls 
attached ***

This is a general comment regarding Intellectual Property.
The use of PoE has been the subject of multiple litigations from NPEs (Non Practicing 
Entities), otherwise known as "Patent Trolls".
Two in particular, Chrimar Systems and Network 1, have litigated against a significant 
group of companies in the Ethernet industry who ship products that implement PoE.
Since 802.3bt increases the available power, this will no doubt attract new companies to 
utilize PoE in many new applications.
What assurances have been made by companies who believe they have intellectual 
property that relates to 802.3bt (by at least Chrimar Systems and Network 1), such that 
licensing under RAND terms can be secured?

SuggestedRemedy

Issue a much stronger warning indicating the use of 802,3bt may result in alleged 
infringement of Intellectual Property,

REJECT. 

The process for requesting an LOA for the IEEE P802.3bt project has been followed in 
respect to the two holders of potentially essential patent claims named in this comment, as 
well as for all other holders of potentially essential patent claims identified during this 
project. 

The IEEE is not responsible for: (a) identifying Essential Patent Claims for which a license 
may be required; (b) determining the validity, essentiality, or interpretation of Patent 
Claims; or (c) determining whether any licensing terms or conditions provided in connection 
with submission of a Letter of Assurance, if any, or in any licensing agreements are 
reasonable or non-discriminatory; or (d) determining whether an implementation is a 
Compliant Implementation. See subclause 6.2 'Policy' of the IEEE-SA Standards Board 
Bylaws <http://standards.ieee.org/develop/policies/bylaws/sect6-7.html#6.2>. 

Discussion or other communications regarding: (a) the status or substance of ongoing or 
threatened litigation; and (b) the essentiality, interpretation, or validity of Patent Claims; is 
prohibited during IEEE-SA standards-development meetings or other duly authorized IEEE-
SA standards-development technical activities. See subclause 6.2 'Policy' of the IEEE-SA 
Standards Board Bylaws <http://standards.ieee.org/develop/policies/bylaws/sect6-
7.html#6.2> and subclause 5.3.10.2 'Discussion of litigation, patents, and licensing' of the 
IEEE-SA Standards Board Operations Manual 
<https://standards.ieee.org/develop/policies/opman/sect5.html#5.3.10.2>. 

The text contained in the 'Notice and Disclaimer of Liability Concerning the Use of IEEE 
Standards Documents' in respect to patents is mandated by subclause 6.3.1 'Public notice' 

Comment Status R

Response Status W

IP

Crayford, Ian Network Generation L
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of the IEEE-SA Standards Board Operations Manual 
<https://standards.ieee.org/develop/policies/opman/sect6.html#6.3.1> and as such 
suggestions for change to this text should be directed to the IEEE-SA Standards Board 
Patent Committee Administrator at <patcom@ieee.org>.

Response

 # r03-40Cl 145 SC 145.2.8 P 163  L 11

Comment Type TR

OOS

                There is no guidance on what to do in case when a fault occurs that causes the 
PSE to flip to two-pair (*_SEMI_PWRON state).
                Would suggest to revert back to PClass in this case.

                This provides guidance both for a case where power is managed through DLL or 
through Autoclass.
                This is only required for Class 5-8.

SuggestedRemedy

Insert new sentence on line 12:
"When the PSE assigned Class 5 through 8 prior to a fault and then transitions to 
PRIMARY_SEMI_PWRON or SECONDARY_SEMI_PWRON, it shall revert the allocation 
of power to PClass per the assigned Class."

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Insert new paragraph on line 12:
"When the PSE assigned Class 5 through 8 prior to a fault and then transitions to 
PRIMARY_SEMI_PWRON or SECONDARY_SEMI_PWRON, it reverts the allocation of 
power to Pclass per the assigned Class with a maximum value of Class 4 and asserts 
local_system_change to update PSEAllocatedPowerValue."

Comment Status A

Response Status U

PSE Power

Yseboodt, Lennart Philips Lighting
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