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Comment 

In Draft D1.1 we require 5uF minimum for Type 2 PD (25.5W) and the same value for Type 3 PD (51W) 

and for Type 4 PD with (71W to 90W). 

This is impossible if we want to meet the same transient requirements. 

Increasing the load must end with increasing input capacitance accordingly. 

It is not clear from the text if the capacitance seen from the PSE PI is 5uF total over all 4P or it is 10uF 

over all 4P. 

Using the PI in the text added to 33.3.7.6 in draft D1.0 also not clarify it for SS PDs.  

It is clear that for SS PD, the total Cport_min that is seen by PSE when operated with 4P need to be as 

follows: 
 

Type/Class Cport_min Iload Vmax Vmin Ppd_max t Notes  
- uF A V  V W us  

Type 1, 2. 

Type 3 class 0-4. 5 0.6 57 50 25.5 73.43 

Our reference case 

Type 3 class 5, 6 10 1.2 57 50 51 73.43 For SS PD as seen by PSE over all 4P. 

When we measure with 2P, we will 

see 10uF for Type 3 and 19.13uF for 

Type 4 as well. 

Type 4 class 7, 8 

19.13 1.73 57 52 71 73.43 

For Type 2 which is our reference point, Maximum transient time, t addressed by Cport_min=5uF is: 

t=0.5*Cport_min*(Vmax^2-Vmin^2)/Pclass_PD = 

To keep the same behavior for higher power and different PSE voltage, we need higher total Cport_min 

seen by the PSE when all 4P are conducting and delivering power. 

Suggested Remedy – See next slide 
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Suggested Remedy  

1. To update Table 33-18 item 9 as follows: 

Item Parameter Symbol Unit Min Max PD Type Additional Information 

9 PI Capacitance during 

MDI_POWER states 

 

CPort 

 

uF 

 

5 

 1, 2All  

See 33.3.7.6, 33.3.7.3. 

 

Modify 33.3.7.6 lines 27 – 36 as follows: 

33.3.7.6 PD behavior during transients at the PSE PI  

Change text in section 33.3.7.6 as follows:  

Type 1, Type 2, single-signature PD and single signature Type 3 single signature PDs with classes 0 to 4 shall meet the requirement for 

Cport as defined in Table 33–18 item 9 

Type 3 dual-signature PDs with class 0 to 4 shall meet the requirement for Cport as defined in Table 33–18 item 9 for each pair set. 

For class 5 and 6 single signature PDs, if CPort_min  ≥10µF, transient behavior has no further requirements. For dual signature class 5 PDs, 

this recommendation applies to each pairset. 

For class 7 and 8 single signature PDs, if CPort_min  ≥20µF, transient behavior has no further requirements.  

See 33.2.7.2 (TBD) or the transient conditions. 

 
Modify 33.3.7.3 lines 39 – 47 as follows: 
Insert a note at the end of section 33.3.7.3 as follows:  

NOTE— Cport per pair set is the Cport seen by an attached PSE on two twisted pairs 

Note: Cport in Table 33-18 is the total PD input capacitance during POWERUP and POWER ON states that a PSE sees when connected to a 

single signature PD over a pairset or both pairsets.  

When PSE is connected to Dual Signature PDs, Cport value requirements are specified in 33.2.7.6.  

See PSE-PD simplified Cport interpretation model in Annex TBD-A.  
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Annex TBD-A – Simplified model for Cport interpretation in SS PD per pair set during POWER UP and POWER ON 

states  

SS PD = Single Signature PD 

 
 

 
 

Note: Cpd_d  per Table 33-19 and input capacitance during detection per Table 33-14 are not shown in the model due to 

the fact that they are significantly smaller than <<Cport_min requirement per Table 33-18  


