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TDL #460 from D2.0. (D2.1 clause 33.3.8.3 page 158 lines 35-41)  7 

Comment #460 from D2.0 text: 8 

"If a PD has a larger C Port or C Port-2P value, then the PD shall limit the input inrush current such 9 

that I Inrush_PD max and I Inrush_PD-2P max, as defined in Table 33-28, are met." 10 

 11 

Very true, but also redundant to the requirement a few paragraphs above: 12 

"PDs shall draw less than I Inrush_PD and I Inrush_PD-2P from T Inrush-2P min until T delay-2P min." 13 

 14 

SuggestedRemedy 15 

Remove the "If a PD has a larger..." sentence. 16 

ACCEPT. 17 

Add to the TDL: Darshan, Make sure removal of shall on page 149, line 30 in D2.0 does 18 

not cause issues. 19 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 20 

  21 
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Analysis: 22 

The intent of legacy PDs (Type 1 and Type 2): 23 

For Cport<180uF: 24 

-The PSE is limiting the current to a range between Iinrush_min to Iinrush_max for a time duration of 25 

Tinrush=50 to 75msec, both per Table 33-19. 26 

-The PD has to finish POWER_UP within Tinrush_min=50msec. During this time, the PD doesn’t need 27 

to meet Iinrush_PD limits in Table 33-31 since PSE is limiting the current to higher values than Table 28 

33-31. 29 

-If PD doesn’t finish Iinrush within 50msec it can limit Iinrush by itself after 50msec for unspecified 30 

time OR it can limit Inrush per Table 33-31 for the whole POWER_UP period including t<Tinrush_min 31 

and after Tdelay.  32 

 33 

For Cport>180uF: 34 

PD has to limit the Inrush per Table 33-31 or all the POWER_UP duration including t<Tinrush_min and 35 

after Tdelay if inrush process was not ended.  36 

 37 
  38 
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33.3.8.3 Input inrush current  39 

The total PD inrush time duration is defined as beginning with the application of input voltage at the PI when VPD crosses 40 

the PD power supply turn on voltage, VOn_PD as defined in Table 33–31, and ends after Tdelay-2P.  41 

The inrush current is the initial current drawn by the PD, which is used to charge CPort or CPort-2P. The inrush current is 42 
limited by the PSE. A PD may limit the inrush current below IInrush_PD and IInrush_PD-2P to allow for large values of 43 
CPort and CPort-2P. 44 
 45 
 46 
  47 
 48 
PDs shall draw less than IInrush_PD and IInrush_PD-2P from TInrush-2P min until Tdelay-2P min. This delay is required 49 
so that the Type 2, Type 3 and Type 4 PD does not enter a high power state before the PSE has had time to change the 50 
available current from the POWER_UP to the POWER_ON limits. A PD can meet this requirement (to draw less than 51 
IInrush_PD and IInrush_PD-2P from TInrush-2P min until Tdelay-2P min) by either having CPort or CPort-2P charged 52 
within TInrush-2P min, or, by limiting the input inrush current.  53 
 54 
 55 
 56 

Single-signature PDs assigned to Class 1, 2, or 3 shall conform to PClass_PD and PPeak_PD within TInrush-2P min as 57 

defined Table 33–19. Type 3 and Type 4 dual-signature PDs assigned to Class 1, 2, or 3 shall conform to PClass_PD-2P and 58 

PPeak_PD-2P within TInrush-2P min as defined Table 33–19 on that pairset.  59 

 60 

 61 

NOTE— PDs may be subjected to PSE POWER_ON current limits during inrush when the PD input voltages reaches 99% 62 

of steady state or after Tinrush-2P min. See 33.2.8.5 for details.  63 

The PD shall meet the inrush requirements with the PSE behavior described in 33.2.8.5.  64 

Editor’s Note: These paragraphs have changed as a result of MR1277 and further work. Do not change this paragraph 65 
without consulting the request of MR1277.  66 

CPort in Table 33–31 is the total PD input capacitance during the POWER_UP and POWER_ON states that a PSE sees as 67 

load when operating one or both pairsets, when connected to a single-signature PD. CPort-2P in Table 33–31 is the PD 68 

input capacitance during the POWER_UP and POWER_ON states that a PSE sees as load on each pairset independently, 69 

when connected to a dual-signature PD. See Figure 33–35 for a simpli-fied PSE-PD CPort and CPort-2P interpretation 70 

model.  71 

Input inrush currents at startup, IInrush_PD and IInrush_PD-2P, as defined in Table 33–19, are limited by the PSE if CPort 72 
< 180 µF for single-signature PDs assigned to Class 0 to 6, and if CPort < 360 µF for PDs assigned to Class 7 or 8.  73 
Input inrush current at startup, IInrush PD-2P, is limited by the PSE if CPort-2P < 110 µF for dual-signature PDs assigned 74 
to Class 0 to 4 and if CPort-2P < 180 µF for dual-signature assigned to Class 5.  75 
 76 

 77 

 78 

 79 

[The following text was deleted in D2.1 and is the reason for this work. 80 
If a PD has a larger CPort or CPort-2P value, then the PD shall limit the input inrush current such that IInrush_PD max and 81 

IInrush_PD-2P max, as defined in Table 33–28, are met for the whole (*)PD inrush time duration(*) .] 82 

(*) new addition that clarifies the point.  83 

[To verify with David Abramson if his logical arguments at September meeting still valid after the above analysis] 84 

Issue 1: Lines 38-39 just say that PD may limit Iinrush howevr it doesn’t specify the conditions as we had prior deleting the text in D2.1. The 

conditions where when C> CPort and CPort-2P and in this case the A PD shall may limit the inrush current below IInrush_PD and IInrush_PD-2P 

Issue 2 line 46-47: It is not clear which requiremet. We need to add text that clarifies that the requirement is “PDs shall draw less than IInrush_PD 

and IInrush_PD-2P from TInrush-2P min until Tdelay-2P min”. See proposed changes.  

Issue 3, lines 53-55: 

-What are the requirements for single-signature PDs with class 4-8?  

-What are the requirements for dual-signature PDs with class 4-5?  

-Why we need the term “assigned class” here? What will happen if we will not have it. The same issue for all Inrush related text. 

Issue 4, lines 68-72: 

-Missing requirements for e.g. when Cport > 180uF etc. The deleted text was addressing this case with shall.  

-The deleted text was a modification for exiting legacy text with a “shall”. PD shall limit IInrush_PD and IInrush_PD-2P when Cport >180uF etc.  

-The deleted text force PD to limit the current when Cport>180uF etc. also for Tinrush-2P<50msec. 
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Analysis Summary: 85 

1. We touched legacy text. See Annex A. 86 

2. It is not clear from the D2.1 text what are the requirements from Iinrush-PD and Iinrush_PD-2P 87 

when Cport>180uF etc. as in D2.0 and in 802.3at. 88 

3. In  D2.0 and in 802.3at it is a “shall” requirement that PD shall limit IInrush_PD max and IInrush_PD-2P 89 

max if  Cport>180uF etc. which applies to the whole inrush duration and not just from Tinrush_2P_min 90 

to Tdelay-2P. 91 

4. The other issues in this document will be addressed after getting some feedbacs from the group to 92 

verify if they are real issues or I missed something here. 93 

 94 

Recommendations: 95 

To restore the D2.1 deleted text: 96 

If a PD has a larger CPort or CPort-2P value, then the PD shall limit the input inrush current such that IInrush_PD max and 97 
IInrush_PD-2P max, as defined in Table 33–28, are met for the whole PD inrush time duration . 98 

 99 

 100 

 101 

Annex – A – IEEE802.3at 102 

 103 
33.3.7.3 Input inrush current 104 
 105 
Inrush current is drawn during the startup period beginning with the application of input voltage at the PI 106 
compliant with VPort_PD requirements as defined in Table 33–18, and ending when CPort is charged to 99 % 107 
of its final value. This period should be less than TInrush min per Table 33–11. 108 
 109 
Type 2 PDs with pse_power_type state variable set to 2 prior to power-on shall behave like a Type 1 PD for 110 
at least Tdelay min. Tdelay starts when VPD crosses the PD power supply turn on voltage, VOn. This delay is 111 
required so that the Type 2 PD does not enter a high power state before the PSE has had time to switch 112 
current limits from IInrush to ILIM. 113 
 114 
Input inrush current at startup is limited by the PSE if CPort < 180 µF, as specified in Table 33–11. 115 
 116 

If CPort ≥ 180 µF, input inrush current shall be limited by the PD so that IInrush_PD max is satisfied. 117 

 118 

 119 

 120 

This is modification of the legacy text in D2.0 in order to support 802.3bt  for e.g. Cport>180uF etc. 121 

If a PD has a larger CPort or CPort-2P value, then the PD shall limit the input inrush current such that IInrush_PD max and 122 

IInrush_PD-2P max, as defined in Table 33–28, are met. 123 

 124 

Legacy text. 

We can see that the legacy text or its modification in D2.0 has value in terms of that PD has to limit Iinrush_PD and 

Iinrush_PD-2P for t<Tinrush-2P_min as well if larger CPort or CPort-2P value are used. 

This requirement must be with “shall”. 


