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# r04-1Cl 00 SC 0 P  L

Comment Type G

This draft meets all editorial requirements.

SuggestedRemedy

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

EZ

Berger, Catherine

Response

# r04-3Cl 147 SC 147.1 P 190  L 12

Comment Type TR

[CSD/Compatibility] [CSD/Broad Market Potential][CSD/Distinct Identity]
Related to unresolved comment i-411, somewhat related to r03-32, and others.

This clause has three separate PHYs that should not be considered ass one PHY with two 
options.
1. Full-Duplex P2P PHY: Performs echo cancellation, full-duplex over one transmission 
line. This is an optional PHY in CL147.
2. Half-Duplex P2P PHY: Traditiionally used with multi-port CL9 repeaters, this allows 
exactly two node network (one link, two link partners) and only such network, because the
Clause 9 repeater is not supported as per proposed text in CL9. This is not a network. Two 
and only two node connection is a dedicated link. This is only mandatory PHY
operation in CL147.
3. Half-Duplex Shared Medium PHY: Does NOT perform echo cancellation, half-duplexover 
shared medium. This is an optional PHY in CL147.

And the text says #1 and #3 are NOT interoperable -- CL147.1 says "..there are two 
mutually exclusive optional operating modes..." (line 14).

The only mandatory PHY (Half-Duplex P2P) is useless.  Better performance PHY (Full-
Duplex P2P) exist and only one could argue for the distinct identity.  Neither supports 
repeaters; both supports bridges.  CRG wrongly argues that "a bridge considered to be an 
element in common network".

Two other PHYs are optional, but they are not optional to each other (mutually exclusive), 
yet all three PHYs are referred to as type 10BASE-T1S. This clause organization is grossly 
in error.

In addition, if the media termination is considered, where the P2P PHY (#1) would have 
line termination, where Half-Duplex shared medium PHY (#3) would have high-impedance 
tap (where the transmission line termination common to all), these modes are not optional 
operations of one device in-place.

 Each distinct PHY should has its own type designation (possibly its own clause, but only 
for clarity), #2 Half-duplex P2P PHY should be deleted for the stated reason of not being 
useful as a 'network'.

SuggestedRemedy

The same suggested remedy from i-411 is still appropriate:
"Pick the one PHY that meets CSD and objectives as written, or split this clause into at
least two (one for P2P and one for Shared medium) separate PHY clauses and re-state the
respective CSD as appropirate."

REJECT. 
This comment is a restatement of comment i-411 with reference to comment r03-32.
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The commenter acknowledges this, and, in large part copies from the text of comment i-
411.
The CRG disagrees with the commenter and reaffirms the response to comment i-411 as 
appropriate for this comment, given below:
“REJECT.
CRG disagrees with the commenter. The clause contains one PHY with three modes, with 
a common-denominator for interoperability. CRG disagrees with the commenter on interest 
in the mandatory mode of operation (half-duplex point-to-point). There are multiple 
methods of inter-linking point-to-point half-duplex segments, without the use of clause 9 
repeaters using multiple topologies of choice, allowing larger networks (with more than 2 
stations). A bridge is considered to be an element in common networks.”

Motion: Accept the editor's proposed response (reject the comment with the rationale 
above, reaffirming the response to comment i-411).
M: Steve Carlson
S: David Brandt
Y: 20
N: 1
A: 0
MOTION PASSES (Technical >= 75%)

# r04-2Cl 147 SC 147.3.5 P 209  L 38

Comment Type TR

[CSD/Compatibility] [Collision Detect, no assurance thereof] [Grossly incomplete 
specification]
Related to unresolved comment i-417.

In IEEE 802.3 project where CSMA/CD ("half-duplex") is supported, the collision detection
method always has been specified, AND the assurance of 100% collision detection has
been obvious, i.e. DC bias voltage rise from two or more transmitters using current source
into a known resistance, or simple logical AND function of PMA TXD enable and RXD
enable. This project, however, does not specify any collision detection method except to
say
1) detected data corruption at the MDI == collision, and
2) require, without specification, find two or more
stations transmitting somewhere in the network and assert COL and CRS during that time 
as in "The method for detecting a collision is implementation dependent but the following 
requirements have to be fulfilled:  a) The PHY shall assert COL when it is transmitting, and 
one or more other stations are also transmitting at the same time."

Data corruption may be caused by collision event, random error, or other correlated signal 
imparement (such as additive reflections from the shared medium high-impedance taps). 
This project incorrectly equates all 'detected data corruption at the MDI' as collision.  Data 
error <> collision.

If the data corruption (erronously) is deemed to be collision at the detecing node, there is 
no assurance that other nodes would also detect data corruption, thus collision.   As stated 
in i-417, with references to 147.5.4,  "Local strong TX and remote weak TX may not assure 
corruption.
- Max Attenuation: Attenuation of the TX signal on the nominal-length worst-case channel 
is 65% (3.7 db)
- Max TX power of local, so +20% P-P from 147.5.4.1 transmit output voltage is 1V +/-20% 
P-P. + minimum droop and power spectral density (highest power allowed).
- Min TX power of remote, so -20% P-P, with max droop.
so power diff give another ~66%. Or ~43% max interference from remote, and it could be 
as little as ~35% considering droop....<snip>....Without receiver specification we have NO 
CLUE how receiver would behave -- whether or
not data corruption would be detected from the worst case remote TX interference.. And 
we've opted for TX and channel spec and leave RX to implementors to *recover* tx data
over channel"

This draft does not fully assure 100% collision detection -- does not meet 
CSD/Compatibility criterium.
This draft does not specify, merely require, collision detection is assured; therefore grossly 
incomplete.

SuggestedRemedy

Proposed change cannot be stated, since the draft put forth, even after recirculation 

Comment Status R PCS

Kim, Yongbum NIO

TYPE: TR/technical required  ER/editorial required  GR/general required  T/technical  E/editorial  G/general Cl 147

SC 147.3.5

Page 2 of 3

10/14/2019  8:32:05 AM

SORT ORDER: Clause, Subclause, page, line       

COMMENT STATUS: D/dispatched  A/accepted  R/rejected     RESPONSE STATUS: O/open  W/written  C/closed  U/unsatisfied  Z/withdrawn



IEEE P802.3cg D3.4 Physical Layer Specifications and Management Parameters for 10 Mb/s Operation and Associated Power Delivery over a Single Balanced Pair of Conductors 4th Sponsor recirculation ballot comments  

cycles, remain incomplete.
Specification on how 100% collision detect occurs in a PHY, and without knowing all other 
PHY transmission status, must be written so that it could be reviewed.  This project did 
NOT complete its work by not including the collision detection mechanism.   CRG states, 
with references how they may be done.  If those refereces are parts of the baseline 
technology specification, then the project must include those.  So, only fitting proposed 
change is for CRG to complete the specification by adding architectural and functional 
behavior for collision detection.   Otherwise interoperability is not assured.

REJECT. 
This comment is a restatement of a portion of comment i-417.  The commenter 
acknowledges this, and, in large part directly quotes or copies from the text of comment i-
417.
Comment i-417 contained two issues, one of which the CRG accepted in principle and the 
other, restated in this comment, the CRG disagreed with the commenter.
The CRG disagrees with the commenter and reaffirms the response to the referenced 
issue in comment i-417, as appropriate to this comment given below:
“2. CRG disagrees with the remainder of the commenter's statements.
Various results have been presented to the Task Force, showing reliable collision detection 
on link segments using a variety of methods.
http://www.ieee802.org/3/cg/public/May2019/griffiths_3cg_01b_0519.pdf showed voltage 
domain collision detection. Additionally, analysis has been presented in 
http://www.ieee802.org/3/cg/public/adhoc/beruto_3cg_collision_detection.pdf to address
issues of existence, feasibility and reliability of collision detect (CD).

The highlights of this analysis relevant to this comment are:
- Target level of reliability (less-than-or-equal-to one miss-categorization per lifetime of 
universe) can be achieved based on the current specs.
- In the voltage domain, in presence of the specified Gaussian noise, reliable CD can be 
achieved. The commenter's calculation seems to confirm most of these (see commenter's
figure compared to pages 4 and 5 of the study), but CRG has difficulty following 
commenter's calculations in full.
- Using the properties of the DME, the self-synchronizing scrambler and network geometry 
(reach, exclusion of the repeaters) and other properties of the Ethernet frame, the same
can be achieved.
- At least one implementation exists that meet these requirements in specified noise 
environment.”

MOTION - Accept the above response, reject the comment with the rationale proposed.
M: Chad Jones
S: Peter Jones
Y: 20
N: 1
A: 0
Motion PASSES (Technical >= 75%)
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