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Interpretation Number: 1-07/05 
Topic: DTE Power via MDI Isolation 
Relevant Clause: 33.4.1 
Classification: Question 1: Unambiguous 
 Questions 2, 3 & 4: Not requests for interpretation 
 
Interpretation Request 

I have some problems to understand the meaning of clause 33.4.1 (Isolation) of 
IEEE802.3af-2003. 

Example: 

There is a six port switch including a PSE to provide power via MDI and an inband 
management (IP) for configurations and status informations. The entire device has only 
one connector for external power supply (48Vdc) and six twisted pair ports for the 
ethernet. 

Q1: 
Where is the isolation required? 

Q2: 
Must the CPU and the switch inside the device isolated from the PSE controller? 

Q3: 
What is the meaning of "PI device circuits"? Does it means only the 48V power supply, 
the PSE controller and the FET´s? 

Q4: 
How do I isolate the PI leads from the PI device circuits like the PSE controller? The PI 
leads are directly connected to the FET and the PSE controller. 

Interpretation for IEEE Std 802.3af-2003 

Question 1 

The standard states in the first paragraph of subclause 33.4.1 'Isolation' that  ‘The PSE 
shall provide electrical isolation between the PI device circuits, including frame ground 
(if any), and all PI leads.’. 

Questions 2, 3 & 4 

These items of the request are being returned to you because they do not constitute a 
request for interpretation but rather a request for consultation advice. Generally, an 
interpretation request is submitted when the wording of a specific Clause or portion of 
the standard is ambiguous or incomplete. The request should state the two or more 
possible interpretations or the lack of completeness of the text. 
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The definition of PI devices circuits is ambiguous and a corrigendum project, P802.3-
2005/Cor 1, has been requested to address this area of the IEEE Std 802.3 standard 
(please see URL - http://www.ieee802.org/3/at/isol/index.html). 


