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Interpretation Request 

1. The specific designation of the standard, including the year of publication. 

IEEE Std 802.3-2002 

2. The specific subsection being questioned. 

Sections 36.2.4.14 and 36.2.4.14.1, and 36.2.5.2.1. 

3. The applicable conditions for the case in question. 

I would like to submit a couple of interpretation requests of the IEEE Std 802.3-2002 
Standard to the attention of the IEEE802.3 WG. These interpretations affect the way the 
minimum interFrameGap (IFG) is calculated, and consequently, what the maximum data 
rate will be in a 1GbE link when even- or odd-size frames are transmitted. 

 

Statement 1 

At the beginning of page 47 in Section 36.2.4.14 End_of_Packet delimiter (EPD) the 
document reads:  

‘The receiver considers the MAC interpacket gap (IFG) to have begun two octets prior to 
the transmission of /I/. For example, when a packet is terminated by EPD, the /T/R/ 
portion occupies part of the region considered by the MAC to be the IFG.’ 

Statement 2 

The next Section 36.2.4.14.1 EPD Rules paragraph c) reads as follows:  

‘1) if /R/ is transmitted in an even numbered code-group position, the PCS appends a 
single additional /R/ to the code-group stream to ensure that the subsequent /I/ is aligned 
on an even-numbered code-group boundary and EPD transmission is complete;’ 

 

Interpretation Request 1: 

In accordance with Statement 1 the receive considers that the IFG starts two octets prior 
to /I/. Also, per Statement 2 if the /R/ is transmitted on an even boundary and extra /R/ is 
appended. If an extra /R/ is appended, is Statement 1 still valid, i.e., IFG starts two bytes 
prior to /I/?. 

If this were the case, /T/ would not be part of the IFG octet count and the ‘actual’ number 
of octets between frames would be incremented by one when an extra /R/ is appended. 
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Interpretation Request 2: 

Statement 2 uses the were "appends" which in accordance with the Webster dictionary 
means "to add as a supplement". If I implement a design per Statement 2, I would be 
adding one extra octet to the IPG for odd-size frames and, in turn, slowing the data rate. 
For example, if the transmitter is sending even-size frames at full rate, the minimum IFG 
would be 12 octets ( /T/R/ + 10 /I/'s). If the transmitter is sending odd-size frames at full 
rate the minimum IFG would be 13 octets (/T/R/R/ + 10 /I/'s). Was this the intention 
when the document was generated? 

If not, the word "appends" should be substituted by "replaces" in which case the IFG for 
full rate odd-size frames should be 12 octets (/T/R/R/ + 9 /I/'s). 

 

In relationship to the same subject, Figure 36-5 shows the transitions from 
EPD2_NOEXT and EPD3 to XMIT_DATA after the last /R/ is transmitted, however it 
does not show, for each case, the minimum number of /I/'s before the next 
START_OF_PACKET. 

 

Therefore it is still not clear whether the minimum number of /I/'s in the IFG after 
/T/R/R/ is 9 or 10 for maximum transmission rate. 
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