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Interpretation Number: 1-11/09 
Topic: Specifications of allowable inter packet gap values in IEEE 

802.3 
Relevant Clause: Clause 4 
Classification: Request for Interpretation 
 

Interpretation Request 

Topic: Specifications of allowable inter packet gap values in IEEE 802.3 
Source: IEEE 802.3 Part 3: Carrier sense multiple access with collision detection (CSMA/CD) 
access method and physical layer specifications: 9 December 2005 

Relevant clause: Section 1: 4.4.2 

Applicable condition: GbE connection through OTN transport system 

Contact:  koike.yoshinori@lab.ntt.co.jp, murakami.makoto@lab.ntt.co.jp 

  NTT Network Service Systems Laboratories  

1. Interpretation requests 

When we read IEEE 802.3, we noticed that some descriptions about inter packet gap (IPG) need to 
be clarified to avoid misunderstandings or miss-implementations. We would like to ask the 
following questions regarding section 4.4.2 in IEEE 802.3.  

If specific values can not be given in reply to any question, it would be highly appreciated if the 
answer would clarify the fact that the specification can not be clearly regulated in IEEE 802.3 and 
show some limit values or conditions at both the sender side and the receiver side that are 
considered within the degree of freedom for the interpretation. This is because peple can design 
network performance and guarantee quality levels on the basis of the limit values.   

1.1 Questions on IPG in table in section 4.4.2 

(1) To which part(s) is (are) the described specification of IPG values (96 bits) applied: sender side, 
receiver side, or both? 

(2) At which point is the allowable IPG value (96 bits) in the table of 4.4.2 specified? (GMII in 
GbE case?)  Figure 1 shows a basic network scenario and LAN CSMA/CD layer structure that 
includes a 1000-Mb/s repeater unit. According to Note3 below the table in 4.4.2, IPG values 
seem to be regulated at GMII at the DTE. Point A seems to be applicable; however, points B, C, 
and D do not seem to be applicable. There do not seem to be clear descriptions in the main body 
of 4.4.2 regarding at which point the values are regulated.  
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Figure 1: Basic network scenario and LAN CSMA/CD layer structure including repeater set reference 
model of Gigabit Ethernet (1000-Mb/s operation) 

 

(3) Is the following condition assumed for the allowable value for 96-bit IPG in GbE? That is, the 
signal is sent or received at the point that would be given in answer to question (2) with 
continuous 96-bit IPG values. If not, what conditions were assumed?  

1.2 Questions on IPG in Note3 of table in section 4.4.2 

(1) Is the following condition assumed for the allowable value for 64-bit IPG in GbE? That is, the 
signal is sent or received at the GMII with continuous 64-bit IPG values. If not, what conditions 
were assumed?  

(2) Was the minimum value of a 64-bit IPG decided on the basis of the discussion in the following 
minutes*2 of the IEEE 802.3 meeting? (This question is related to 1.1 (2) because the “nominal 
IPG” that is described in the following minutes seems to be related to the IPG value in the table 
in 4.4.2.,that is 96-bit)  

“Reviewed note concerning IPG shrinkage. No objection to adding note. Agreed to change 
minimum value in note to 64 bit times, based on the calculation:  

Minimum IPG = Nominal IPG - repeater clock tolerance - preamble growth - guard band  

= 96 - 16 -8 -8  

= 64 bit times  

Note as written applies to both full and half duplex operation. “  

(3) How and where can “preamble growth”, described in the minute above, remove 8 bits?  

Note: It is conjectured that it is related to section 41.2.1.3.2 Preamble regeneration and section 
B.1.5.3 Interpacket Gap (IPG) shrinkage. 

(4)  Why and where can “variable network delays” that is clearly described as one of the factors in 
4.4.2 Note3 cause IPG shrinkage? How was the factor considered when the minimum IPG value 64-
bit in the Note3 was calculated? That is a factor that is not clearly described or explained in the 
above minutes of 1.2.(2).   

 

1.3 Question on usage of wording 

(1) What is meant by “Note” in the IEEE rules (Mandatory, Arbitrary, Recommendation, or another 
term)?  

(2) Is there any difference in meaning between “interFramGap”, which seems to be described only 
in section 4.4.2, and “Inter-Packet Gap (IPG)”, which is clearly specified in section 1.4 
Definitions? 

Note: In this document, “IPG” is tentatively used as a unified definition.  

2. Background 

2.1 Importance of specification of allowable IPG value 

The inter-packet gap (IPG) specification is one of the most important factors to guarantee service 
level agreement and high-quality service from the network perspective. We would like to explain 
the reason we are concerned with IPG specifications in IEEE 802.3. 
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Figure 2 shows one example of a GbE connection through an optical transport network (OTN) 
transport system, which adopts a generic framing procedure (GFP) mapping scheme regulated in 
G.7041*1. In this case, device under test (DTE) 1 and DTE2, such as a Layer 2-Switch or an IP 
router, are interconnected with 1000BASE-SX through a transport system, which consists of 
network element (NE) 1 and NE2. DTE1 and DTE2 were made by different vendors. A GbE signal 
is mapped into transparent GFP (GFP-T), which in turn is mapped into virtual concatenation (VC)-
4-7v. Moreover, those VC-4s are multiplexed into synchronous transfer mode (STM)-64. NE1 and 
NE2 are connected through an STM-64 interface. It is also mapped into optical channel data unit 
(ODU) 2, but ODU2 is not described in this figure for simplicity. 

Figure 2: One example of GbE connection through OTN including GFP-T section  

First, we need to consider IPG shrinkage in 2-byte units. We would like to consider the rate 
adaptation process specified in G.7041. If there is frequency deviation between the output signal 
from DTE1 and input signal to DTE2, rate adaptation needs to be applied. Then, NE1 and NE2 can 
be regarded as repeater, and the maximum frequency deviation is 200 ppm, according to Table 38–3 
in IEEE 802.3. For example, when the output signal from DTE1 is +100 ppm and the input signal 
from DTE2 is –100 ppm, the IPGs have to be removed using rate adaptation. The client-specific 
rate adaptation is specified in section 8.4.1.2.4 in G.7041. The minimum unit that can be removed 
from a GbE signal is /I2/, which is one of the 2-byte order sets. Therefore, if the frequency offset of 
the DTE1 output signal is larger than that of the DTE2 input signal, a 2-byte Idle removal has to be 
done for rate adaptation at certain intervals.  

For example, assuming that relative frequency deviation between input and output signals is +200 
ppm, that is, when the output signal from DTE1 is +100 ppm and the input signal from DTE2 is –
100 ppm, if the packet size is 1518 bytes with a continuous 12-byte IPG interval, the probability of 
a 2-byte IPG shrinkage per one frame cycle (=1538 bytes) will be about 15% 
(=(1518:data+8:preamble+12:IPG) bytes*200 ppm/2 bytes/100). This means that the size of an IPG 
in a GbE signal can change from 12 to 10 bytes at certain intervals. The actual size of the IPG 
seems to show some distribution because of clock tolerance. The point here is that IPG shrinkage 
could happen in 2-byte units for rate adaptation irrespective of the size of the frequency difference 
if there is a frequency deviation.  

Second, we need to further consider the IPG shrinkage by 8-bit . According to the description in 
section 41.2.1.3.2 and B.1.5.3, a repeater set seems to be able to remove IPG because of “Preamble 
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regeneration”. This might happen at point C in Fig. 1. Therefore, additional removal of 8-bit IPG 
seems to be able to be designed in the GFP-T section.  

It is estimated that the 24-bit IPG might be removed when the two above cases of shrinkage are 
simultaneously applied in the intermediate NEs. Moreover, there is no description about the 8-bit 
guard band in the formal IEEE 802.3 standardization, it is also estimated that the total 32-bit IPG 
might be removed. If the receiver side can not receive a GbE signal correctly, it leads to packet 
losses. Therefore, we need to design or guarantee the allowable IPG size at NEs.  

We tested the network scenario in Fig. 2 in our laboratory; GbE traffic was sent from DTE1 to 
DTE2 and also from DTE2 to DTE1. As a result, packet loss was detected once per few minutes in 
the direction of DTE1 to DTE2 and not in DTE2 to DTE1. The traffic rate was 990 Mbps in which 
IPv4 (64, 256, 1518 bytes): 495 Mbps and IPv6 (82, 256, 1518 bytes): 495 Mbps were mixed. In 
this case, the received IPGs at the DTE2 can be minimum 64-bit, because the NE2 can send 64-bit 
IPGs to the DTE2, following the Note3 of table in section 4.4.2 of IEEE 802.3. 

 

2.2 Interpretation of allowable IPG value of IEEE 802.3 in G.7041 in ITU-T 

The standard of section 8.4.1.2.4 in G.7041 reads as follows. 

Output signals will normally be generated with a minimum IPG of 12 octets, per IEEE 802.3, 
section 4.4.2.3. GbE Idle characters are two octets, as defined in IEEE 802.3, section 36.2.4.12. If 
rate adaptation is performed using full-duplex GbE Idle insert/removal, any number of /I2/s may be 
removed in any IPG, such that their removal shall not result in no /I/ and not less than 8 octets 
including /T/, /R/, and /I/ remaining between frames, as required for successful frame delineation 
according to IEEE 802.3, Figures 36-7a and 36-7b.   

According to this description, GFP-T is designed on the basis of the understanding of IEEE 802.3 
that every DTE must be able to receive continuous IPG with a minimum of 8 octets, following 
Note3 of the table in section 4.4.2 of IEEE 802.3. That is, Note3 is a mandatory regulation.  
However, the meaning and some conditions regarding “Note” do not seem to be clear. 

3.Reference 

*1: ITU-T recommendation G.7041 

*2: http://grouper.ieee.org/groups/802/3/z/public/minutes/FtL0597.txt  

 

Interpretation for Specifications of allowable inter packet gap values in IEEE 802.3 
Preamble 

[a] This interpretation request references IEEE Std 802.3-2005. Since IEEE Std 
802.3-2005 has now been superseded by IEEE Std 802.3-2008 we will not be 
providing a response in respect to IEEE Std 802.3-2005 but instead be providing 
an interpretation of IEEE Std 802.3-2008. 

 

[b] Interpretations are a unique form of commentary on the standard. They are 
not statements of what the standard should have done or meant to say. 
Interpretations cannot change the meaning of a standard as it currently stands. 
Even if the request points out an error in the standard, the interpretation 
cannot fix that error. The interpretation can suggest that this will be brought 
up for consideration in a revision or amendment (or, depending on the nature of 
the error, an errata sheet might be issued).  
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However, an interpretation has no authority to do any of this. It can only 
discuss, address, and clarify what the standard currently says. The challenge 
for the interpreters is to distinguish between their expertise on what 'should 
be,' their interests in what they 'would like the standard to be,' and what the 
standard says. Interpretations are often valuable, though, because the request 
will point out problems that might otherwise have gone unaddressed. 

 

Question 1.1 (1) 

To which part(s) is (are) the described specification of IPG values (96 bits) 
applied: sender side, receiver side, or both? 

 

The standard is unambiguous. Sub clause 4.2.7.2 'Transmit state variables' 
states that 'The following items are specific to packet transmission. (See also 
4.4.)' and then goes on to define the constant 'interPacketGap = ...; {In bit 
times, minimum gap between packets, see 4.4}'. The value of the constant 
interPacketGap is defined in Table 4-2 'MAC parameters' for the various MAC data 
rates. 

 

It should be noted that the constant value 'interPacketGap' defined in Clause 4 
is distinct from the term 'Inter-Packet Gap' defined in sub clause 1.4.192. 

 

Question 1.1 (2) 

At which point is the allowable IPG value (96 bits) in the table of 4.4.2 
specified? (GMII in GbE case?) Figure 1 shows a basic network scenario and LAN 
CSMA/CD layer structure that includes a 1000-Mb/s repeater unit. According to 
Note3 below the table in 4.4.2, IPG values 

seem to be regulated at GMII at the DTE. Point A seems to be applicable; 
however, points B, C, and D do not seem to be applicable. There do not seem to 
be clear descriptions in the main body 

of 4.4.2 regarding at which point the values are regulated. 

 

The standard is unambiguous. Sub clause 4.4.2, Table 4-2, defines the value of 
the constant 'interPacketGap' for the various MAC data rates. As stated in sub 
clause 4.2.7.2 'Transmit state variables' the constant 'interPacketGap' defines 
the 'minimum gap between packets'. Sub clause 4.2.8 'Frame transmission' in 
'process Deference' uses the constant 'interPacketGap' in full duplex operation, 
and the constants ‘interPacketGapPart1’ and ‘interPacketGapPart2’ derived from 
the constant 'interPacketGap', in half duplex, to control the minimum transmit 
gap between packets from the MAC. The use of the constant 'interPacketGap' to 
control the minimum gap between packets is further described in sub clause 
4.2.3.2.1 'Deference'. 

 

The 96 bit value defined in sub clause 4.4.2 therefore applies at MAC transmit, 
which is defined at the PLS service Interface. In the specific case of 1Gb/s MAC 
data rate, since the Reconciliation Sublayer (RS) does not define any allowed 
change in the value of the Inter-Packet Gap this value also applies at the GMII 
in the transmit direction. Note that this is not necessarily true for all other 
MAC data rates. 
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Question 1.1 (3) 

Is the following condition assumed for the allowable value for 96-bit IPG in 
GbE? That is, the signal is sent or received at the point that would be given in 
answer to question (2) with continuous 96-bit IPG values. If not, what 
conditions were assumed? 

 

The standard is unambiguous. For a MAC rate of 1 Gb/s, the value defined for the 
constant 'interPacketGap' is used as a minimum value. The Inter-Packet Gap at 
any time at the transmit side of the PLS service interface may be equal to, or 
any value greater than, the constant 'interPacketGap'. 

 

Question 1.2 (1) 

Is the following condition assumed for the allowable value for 64-bit IPG in 
GbE? That is, the signal is sent or received at the GMII with continuous 64-bit 
IPG values. If not, what conditions were assumed? 

 

The standard is unambiguous. As described in answer to Question 1.1 (2), for 
1Gb/s MAC data rate the minimum permitted Inter-Packet Gap at GMII transmit 
signals is 96 bits. As stated in Sub clause 4.4.2 note 3 the minimum Inter-
Packet Gap at the GMII receive signals may be as small as 64 bits. In both cases 
Inter-Packet Gap may be equal to, or any value greater than, the minimum value 
stated. 

 

Your interpretation has highlighted a deficiency in the standard. The use of 
‘interPacketGap’ in Note 3 is not correct and should be Inter-Packet Gap as a 
constant cannot shrink. This will be addressed in the next revision of the 
standard through our maintenance process. 

 

Question 1.2 (2) 

Was the minimum value of a 64-bit IPG decided on the basis of the discussion in 
the following minutes*2 of the IEEE 802.3 meeting? (This question is related to 
1.1 (2) because the “nominal IPG” that is described in the following minutes 
seems to be related to the IPG value in the table in 4.4.2.,that is 96-bit) 

 

As described in the beginning of this interpretation response, the 
interpretation process can only comment on the standard and not what is in the 
minutes. 

 

Question 1.2 (3) 

How and where can “preamble growth”, described in the minute above, remove 8 
bits? 

 

Note: It is conjectured that it is related to section 41.2.1.3.2 Preamble 
regeneration and section B.1.5.3 Interpacket Gap (IPG) shrinkage. 

 

As described in the beginning of this interpretation response, the 
interpretation process can only comment on the standard and not what is in the 
minutes. 
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Question 1.2 (4) 

Why and where can “variable network delays” that is clearly described as one of 
the factors in 4.4.2 Note3 cause IPG shrinkage? How was the factor considered 
when the minimum IPG value 64-bit in the Note3 was calculated? That is a factor 
that is not clearly described or explained in the above minutes of 1.2.(2). 

 

The variable network delays term captures a number of factors that could 
introduce shrinkage.  

 

As described in the beginning of this interpretation response, the 
interpretation process can only comment on the standard and not what is in the 
minutes. Further, we can only interpret what the standard says not what the 
intent is/was of that requirement. 

 

Question 1.3 (1) 

What is meant by “Note” in the IEEE rules (Mandatory, Arbitrary, Recommendation, 
or another term)? 

 

A “Note” is defined in the IEEE style manual 
(http://standards.ieee.org/guides/style/2009_Style_Manual.pdf). In the 2009 
edition this is in section 18.1 of the manual and has been reproduced below for 
your convenience: 

 

“18.1 Notes 

Explanatory statements may be used in the text for emphasis or to offer 
informative suggestions about the technical content of the standard. These notes 
provide additional information to assist the reader with a 

particular passage and shall not include mandatory requirements. A note in the 
text is an informative part of the approved standard; therefore, important 
information on safety, health, or the environment shall not be included. A note 
should follow that paragraph to which it belongs, and shall be set apart from 
the text by introducing the statement with the capitalized word “NOTE—.” Within 
each subclause, multiple notes in 

sequence should be numbered “NOTE 1—”, “NOTE 2—”, etc. (See Annex B for 
examples.)” 

 

 

Question 1.3 (2) 

Is there any difference in meaning between “interFramGap”, which seems to be 
described only in section 4.4.2, and “Inter-Packet Gap (IPG)”, which is clearly 
specified in section 1.4 Definitions? 

 

Note: In this document, “IPG” is tentatively used as a unified definition. 

 

The standard is unambiguous. “interFrameGap” shall be interpreted as 
“interPacketGap” per the footnote on Table 4-2. “interPacketGap” is a Pascal 
constant that is defined in Sub clause 4.2.7.2 as described in the answer to 
Question 1.1 (1). “Inter-Packet Gap (IPG)” is defined in section 1.4. 


