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Interpretation Request

It appears that the text in IEEE 802.3-2000 Section 36.2.4.15 d)
(Carrier_Extend) contradicts Figure 36-7b (PCS receive state diagram, part
b). Subclause 36.2.4.15 reads as follows:

“36.2.4.15 Carrier_Extend (/R/)

d) EPD3: The second /R/ following the /T/ in the End_of_Packet delimiter
/T/R/R/I/. This /R/ is used, if necessary, to pad the only or last packet of a
burst of packets so that the subsequent /I/ is aligned on an even-numbered
code-group boundary. When used for this purpose, Carrier_Extend is emitted
from, and interpreted by, the PCS. An EPD of /T/R/R/ results in one /R/ being
delivered to the PCS client (see 36.2.4.14.1).”

The text above seems to imply that carrier extensions for the purpose of byte
alignment are not sent to the PCS client (i.e., the RS); a PCS-generated
/T/R/R/ sequence used to align a succeeding /I/ on an even boundary will be
converted to a /T/R/ sequence by the receiving PCS, prior to delivery to the
PCS client. The obvious inference is that carrier extension due to byte
alignment is transparent to the PCS client, which makes intuitive sense from a
layering point of view.

However, Figure 36-7b clearly indicates (as marked by the superimposed
arrow) that the PCS layer must assert carrier extension to the PCS client in
the case of byte alignment. A transition out of the Receive state to the
TRR+Extend state is made when any /T/R/R/ sequence is received by the
PCS, whether this is due to normal carrier extension or due to carrier
extension for the purpose of byte alignment. Within the latter state, the carrier
extend indication is sent to the PCS client.

Please clarify the apparent differences between the text and the figure. Also,
please provide the underlying intent of the standard with regard to reporting
carrier extensions generated by the PCS to the remote MAC/RS layers.

Interpretation for IEEE std 802.3-2000

The 4th sentence of subclause 36.2.4.15 ‘Carrier_Extend (/R/)’ Item d),
clearly states that ‘An EPD of /T/R/R/ results in one /R/ being delivered to the
PCS client’.

The inference therefore ‘that carrier extensions for the purpose of byte
alignment are not sent to the PCS client‘ is incorrect.

Further, the standard clearly shows in Table 35-2 ‘Permissible encoding of
RXD<7:0>,RX_ER, and RX_DV’ that Carrier_Extend /R/ is encoded as



START_OF_PACKET

RX_DV ⇐ TRUE

RXD<7:0> ⇐ 0101 0101

RECEIVE

RX_DATA_ERROR

RX_DATA

RX_ER ⇐ FALSE

∈ [/D/] 

RX_ER ⇐ TRUE

check_end=/T/R/R/

EPD2_CHECK_END

check_end=/R/R/K28.5/ ∗  EVEN

TRI+RRI

EXTEND_ERR

RX_DV ⇐ FALSE

check_end=/T/R/K28.5/ 

check_end=/R/R/R/

PACKET_BURST_RRS

check_end=/R/R/S/

EARLY_END

RX_ER ⇐ TRUE

TRR+EXTEND

EVEN ∗

RX_DV ⇐ FALSE
RX_ER ⇐ TRUE
RXD<7:0> ⇐ 0000 1111

RX_DV ⇐ FALSE
RX_ER ⇐ FALSE

receiving ⇐ FALSE

SUDI([/S/])

RXD<7:0> ⇐ DECODE([/x/])

RXD<7:0> ⇐ 0001 1111

RX_ER ⇐ FALSE

A

B

SUDI([/K28.5/] ∗  EVEN)

check_end=(/K28.5/D/K28.5/ +
/K28.5/(D21.5 + D2.2)/D0.0/) *
EVEN

ELSE

EARLY_END_EXT

RX_ER ⇐ TRUE

RXD<7:0> ⇐ 0000 1111
RX_DV ⇐ FALSE

SUDI(![/S/] ∗  !([/K28.5/] ∗  EVEN))

ELSE

SUDI

SUDI

B
SUDI([/K28.5/])

D
SUDI

SUDI

SUDI

check_end=/R/R/R/

SUDI([/S/])

SUDI([/D21.5/] +
C [/D2.2/])

SUDI(![/D21.5/] ∗
![/D2.2/])
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RX_DV = 0, RX_ER = 1 and RXD<7:0> = 0x0F on the GMII. The transition
marked in Figure 36-7b of the interpretation request, which results from
receiving a /T/R/R/, will result in the encoding RX_DV = False, RX_ER = True
and RXD<7:0> = 00001111 on the GMII.

Since the text requires an EPD of /T/R/R/ to results in one /R/ being delivered
to the PCS client and the Figure 36-7b shows a /R/ being delivered to the
PCS Client, encoded as required by Table 35-2, there appears to be no
differences between the text and the figure. Attention is also drawn to
subclause 1.2.1 ‘State diagram conventions’ which states ‘The state diagrams
contain the authoritative statement of the functions they depict; when
apparent conflicts between descriptive text and state diagrams arise, the state
diagrams are to take precedence.’

Carrier Extend has to be asserted in this case as the Receive PCS has no
knowledge of the duplex mode the MAC is operating in, nor has it knowledge
if the /T/R/R/ it has received is the start of Carrier Extension or simply present
for code-group alignment.


