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Classification: Unambiguous 
 
Interpretation Request 

Clause 33.2.6.1 Detection Criteria 

The following is a note in this clause: 

NOTE – Caution, in a multiport system, the implementer should maintain DC isolation 
through the termination circuitry to eliminate cross-port leakage currents. 

This may be interpreted to mean that the implementer has the choice to prevent leakage 
or not prevent leakage port-to-port in a multiport PSE.  The word ‘shall’ is not used.   

How is this to be interpreted considering the clauses below? 

Clause 33.4.1 Isolation 

Interpretation for IEEE std 802.3-2002 

The text referenced is contained is a note, it is therefore not a mandatory requirement. 

Since the note is attached to Subclause 33.2.6.1 'Detection criteria', which specifies the 
behavioral requirements of the PD detection function in a PSE, it is this function the note 
is addressing. As the note states, it relates to DC isolation for termination circuitry in a 
multi-port system. The note is advising the implementer to eliminate cross port leakage 
current as this may interfere with the detection function specified in this subclause. 

The scope of a note is limited to the clause or subclause to which it is attached. 

. 
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Interpretation Number: 2-11/03 – Item 2 
Topic: DTE Power via MDI Isolation 
Relevant Clause: 33.4.1 
Classification: Unambiguous 
 

Clause 33.4.1 Isolation 

Text in this clause is as follows: 

Conductive link segments that have different isolation and grounding requirements shall 
have those requirements provided by port-to-port isolation of network interface devices 
(NIDS). 

There are two implications here: 

One, there exists port-to-port isolation in multiport NIDS as the isolation provides for 
different grounding and isolation requirements.  Is there a requirement for port-to-port 
isolation in multi-port NIDS? 

Two, link segments that have the same isolation and grounding requirements are not 
covered by this port-to-port isolation…or are they?   

There seems to be a requirement for port-to-port isolation, i.e., the presence of ports with 
different or the same isolation requirements, does not remove the requirement for port-to-
port isolation. 

How is this to be interpreted considering Clause 33.2.6.1 and Clause 33.4.1.1.1?  

Interpretation for IEEE std 802.3-2002 

The standard states in the first paragraph of 33.4.1 that 'The PSE shall provide electrical 
isolation between the PI device circuits, including frame ground (if any), and all PI 
leads.'. This does not place any requirement for isolation between PI leads on differing 
ports on a multiport device. The 8th paragraph quoted in the request relates to the case of 
different isolation and grounding requirements on the link segments attached to the ports, 
such as where there are differing mains supplies. In the case where this does not exist this 
requirement does not need to be met. 

It should be noted that there is a requirement that all equipment that meets this standard 
meets the safety requirements specified in subclause 33.5.1 ‘General safety’. 
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Interpretation Number: 2-11/03 – Item 3 
Topic: DTE Power via MDI Isolation 
Relevant Clause: 33.4.1.1.1 
Classification:  Ambiguous 
    

Clause 33.4.1.1 Electrical Isolation Environments 

The Environment A definition text is as follows: 

Environment A – When a LAN or LAN segment, with all its associated interconnected 
equipment, is entirely contained within a single low-voltage power distribution system 
and within a single building. 

What is the definition of ‘single low-voltage power distribution’? 

Interpretation for IEEE std 802.3-2002 

This represents an ambiguity within the standard. This issue is being referred to the 
maintenance process for possible action. 
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Clause 33.4.1.1.1 – Environment A requirements 

The first statement of the clause requires the following: 

Attachment of network segments via network interface devices (NIDS) that have multiple 
instances of a twisted pair MDI requires electrical isolation between each segment and 
the protective ground of the NID. 

There is an implication that each segment need not be isolated from the other segments 
(port-to-port isolation) in a multiport NID, but all isolated from protective ground. 

How is this statement to be interpreted considering Clause 33.2.6.1 and Clause 33.4.1? 

Also, the following text is located in this clause: 

A multi-port NID complying with Environment A requirements does not require 
electrical power isolation between link segments. 

This appears to be a circular reference since the above requirement is referencing the 
requirement clause in which the text itself is located.  How is this to be interpreted? 

Also, how is this statement to be interpreted considering Clause 33.2.6.1 and Clause 
33.4.1? 

Interpretation for IEEE std 802.3-2002 

The standard states in the first paragraph of subclause of 33.4.1.1.1 that isolation is 
required between MDI and protective ground of the NID, there is no requirement stated 
here for isolation between MDIs. 


