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 Interpretation Number: 1-07/04
 Topic: Auto-Negotiation state diagram
 Relevant Clause: Figure 37-6

 Interpretation Request
 My question is regarding the IEEE802.3z referring to figure 37-6.
 I was wondering if anyone can help me with a problem I face. In the 

IEEE 802.3z figure 37.6 auto negotiation block diagram, in the 
IDLE_DETECT state, we are expecting IDLE symbol and also link time 
done to move to LINK_OK state. Let's say one of the link partner link 
timer is 10.5ms and the other is 11.5ms. So what will happen is the link 
partner with timer of 10.5ms will go to the LINK_OK state first while the 
link partner with timer of 11.5ms will still be in the IDLE_DETECT state.

 My question is when the first link partner goes into the LINK_OK and 
sends data to the link partner that's still in the IDLE_DETECT. What 
should happen? Should the MAC device in IDLE_DETECT resets or 
proceed on?





 Interpretation Number: 1-07/04
 Topic: Auto-Negotiation state diagram
 Relevant Clause: Figure 37-6
 Classification: Unambiguous

 The state IDLE_DETECT does not relate to the MAC but instead the
PHY. 
As defined in Fig 37-6 the transition from IDLE_DETECT to LINK_OK 
requires idle_match=TRUE * link_timer_done. The condition 
idle_match=TRUE is defined in 37.3.1.2 as "Three consecutive /I/ 
ordered_sets have been received. The match count is reset upon 
receipt of /C/.". If the link partner's timer is 10.5 msec, that link partner 
has sent plenty of /I/ ordered_sets to make this condition valid. Packets 
transmitted from the link partner, which do not include /C/, will not reset 
idle_match. Therefore received frames will be ignored while this PHY's
link timer is timing out for another 1 msec, but then the state diagram 
does indeed proceed on to the LINK_OK state.



 Interpretation Number: 2-07/04
 Topic: Far-End fault
 Relevant Clause: 24.3.2.1
 Classification:
 
 Interpretation Request
 It seems from this clause (and from clause 28) that auto-negotiation is 

not possible for 100Base-FX interfaces. Is it right? 
 Moreover, the clause specifies that the FEF shall not implemented for 

media capble of supporting Auto-Negotiation. It is not clear to me 
whether we have 100Base-Tx with auto-negotiation disabled, whether 
or not the FEF can be implemented or not. 

 If the FEF can be implemented in 100Base-Tx when auto-negotiation is 
disabled, is there something similar for 100Base-X interfaces?





 Interpretation Number: 2-07/04
 Topic: Far-End fault
 Relevant Clause: 24.3.2.1
 Classification: Unambiguous

 The second sentence of the second paragraph of subclause 28.1.4 
'Compatibility considerations' states 'For CSMA/CD compatible devices 
that use the eight-pin modular connector of ISO/IEC 8877: 1992 and 
that also encompass multiple operational modes, if a signalling method 
is used to automatically configure the preferred mode of operation, 
then the Auto-Negotiation function shall be used in compliance with 
Clause 28.' Furthermore the second sentence of the second paragraph 
of subclause 24.3.2.1 'Far-End fault' clearly states that 'Far-End Fault 
shall not be implemented for media capable of supporting Auto-
Negotiation.'. 

 Hence 100BASE-TX operation over unshielded twisted pair, which 
utilises the eight-pin modular connector, is capable of supporting Auto-
Negotiation and therefore implementation of Far-End fault is prohibited. 
100BASE-TX operation over shielded twisted pair, which does not 
utilise the eight-pin modular connector, and 100BASE-FX are both not 
capable of supporting Auto-Negotiation and therefore implementation 
of Far-End fault is permitted.



 Interpretation Number: 3-07/04
 Topic: Isolation
 Relevant Clause: 33.4.1

 Interpretation Request
 The standard that we need to better understand is 33.4.1 "Isolation", and I 

have a few questions that may guide the interpretation the way we need it:
 1) Clause 33.4.1 a) states that the electrical strength test should withstand 

"1500Vrms steady state at 50-60 Hz for 60 second" and then it refers to clause 
6.2 of IEC 60950-1:2001.

 2) First of all, we assume that the electrical strength test will be performed 
between input side of the converter (main supply side) and the output side of 
the isolated converter (Load side). Is this correct?

 3) Clause 6.2.1 b) of IEC 60950-1:2001 categorize "parts that can be touched 
by the test finger" like our DC/DC Converter. Our converter is not on the 
category 6.2.1 a) where the part would be "expected to be held or touched 
during normal use (for example, a telephone handset or a keyboard)". Then 
clause 6.2.2.2 steady-state test states, "The electrical separation is subjected 
to an electric strength test according to 5.2.2" (where the a.c. test voltage for 
6.2.1 b) is 1000Vrms). Is this applicable to our DC/DC converter? That is, can 
we test our converter's isolation from input to output with 1000Vrms instead of 
1500Vrms and still meet the standard 33.4.1?



 4) Then on Test Procedure clause 5.2.2 of IEC 60950-1:2001 (referenced on 
6.2.2.2) it is stated "The insulation is subjected either to a voltage of 
substantially sine-wave form having a frequency of 50Hz or 60Hz, or to a DC 
voltage equal to the peak voltage of the prescribed a.c. test voltage". Is this 
applicable to our DC/DC converter? That is, can we test our converter's 
isolation from input to output with a DC voltage equal to the peak voltage of the 
prescribed a.c. test voltage?

 5) On clause 5.2.2 of IEC 60950-1:2001 Note 2 it is stated "Where there are 
capacitors across the insulation under test it is recommended that d.c. Test 
voltages are used". We do have a common mode capacitor electrically 
connected in between the input side of the converter (main supply side) and 
the output side of the isolated converter (Load side). As before, can we test our 
converter's isolation from input to output with a DC voltage equal to the peak 
voltage of the prescribed a.c. test voltage?

 6) On clause 5.2.2 of IEC 60950-1:2001 Note 1 it is stated, "For routine tests it 
is permitted to reduce the duration of the electric strength test to 1 second". Is 
this applicable to our DC/DC converter? That is, can we test our converter's 
isolation from input to output on production tests for 1 second instead of 60 
seconds and still meet the standard 33.4.1? Page 1 of 2

 7) On clause 5.2.2 of IEC 60950-1:2001 it is stated "Corona discharge or a 
single momentary flashover is not regarded as insulation breakdown". Is this 
clause applicable to our DC/DC converters?



 Interpretation Number: 3-07/04
 Topic: Isolation
 Relevant Clause: 33.4.1
 Classification: Unambiguous

 The first two sentences of subclause 33.4.1 state 'The PSE shall
provide electrical isolation between the PI device circuits, including 
frame ground (if any), and all PI leads. The PD shall provide electrical 
isolation between all external conductors, including frame ground (if 
any), and all PI leads.'. This places the requirement for isolation 
between the PI leads and the frame ground, if any, and also the PI 
device circuits in the case of a PSE.

 IEEE Std 802.3 Clause 33 doesn't specify DC/DC converters. In 
Clause 33 we are specifying PD and PSE devices. Subclause 33.4.1
says clearly where the isolation requirement applies.

 In respect to the questions related to 60950, these do not constitute a 
requests for interpretation of IEEE Std 802.3 but rather a request for 
consultation advice.
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