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The current text says “using the same cabling that is used for data transmission.” That is 
not precisely sufficient.

SuggestedRemedy

Replace with: “using the same cabling conductors that are used for data transmission.”

PROPOSED REJECT. 
The TF discussed in prior comment resolutions that  clause 189 specifically enables 
powering on conductors which may not carry the data transmission, but may be within the 
same cabling.  The current wording reflects both possibilities accurately.
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Confusing grammar: “A DTE often has an MPI sharing the same power/data pair.”

SuggestedRemedy

Replace with: “A particular DTE port often has an MPI sharing the same pair for data and 
power.”

PROPOSED ACCEPT IN PRINCIPLE. 
Note that there is not discussion of a "DTE port" in 802.3.  Furthermore, such usage would 
be counter to most other usage in IEEE Std 802.3-2022.
"DTE" is synonymous with the presence of a MAC, as stated in 1.1.2 Basic Concepts, "The 
term “CSMA/CD MAC” is used throughout this standard synonymously with “802.3 MAC,” 
and may represent an instance of either a
half duplex or full duplex mode data terminal equipment (DTE),..."  Further, definitions 
distinguish a DTE from a repeater or a hub, which does not have a MAC, and otherwise 
refer to ports which may be on a multiport bridge (with MAC), known commonly as an 
ethernet switch, as each port being "a DTE".  For example, the definition of link partner 
(1.4.375) states, "The link partner device may be either a DTE or a repeater." - clearly, it is 
a single port on a bridge that is the link partner, and hence the DTE.

Therefore, the change to "DTE port" is rejected, but grammar can be improved by the 
second part of the suggested remedy, with modification for clarity:
change "sharing the same power/data pair." to "sharing the same pair of conductors for 
data and power."

As the change is grammar only, commenter is encouraged to consider withdrawing and 
resubmitting for initial SA ballot.
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This statement says that you are not allowed to have two 802.3ba networks that are 
coupled together with a bridge which is clearly an unreasonable restriction in the real world 
and out of scope for this document (layer violation).

SuggestedRemedy

Replace with text that only reflects the actual restriction you are trying to impose.

PROPOSED REJECT. 
More than one MPI may be associated with a DTE, as an MPI doesn't have to have data.  
However, only on MPI on a DTE may also have data.  Multiport ethernet devices allowed 
for these networks include only those with MACs (as repeaters are not defined for clause 
147 or 188 PHYs).   Commenter misstates the definition of DTE, and ignores other usage 
and clarification in IEEE Std 802.3.  The definition states (1.4.279) is "Any source or 
destination of data connected to the local area network.".  
"DTE" is synonymous with the presence of a MAC, as stated in 1.1.2 Basic Concepts, "The 
term “CSMA/CD MAC” is used throughout this standard synonymously with “802.3 MAC,” 
and may represent an instance of either a
half duplex or full duplex mode data terminal equipment (DTE),..."  Further, definitions 
distinguish a DTE from a repeater or a hub, which does not have a MAC, and otherwise 
refer to ports which may be on a multiport bridge (with MAC), known commonly as an 
ethernet switch, as each port being "a DTE".  For example, the definition of link partner 
(1.4.375) states, "The link partner device may be either a DTE or a repeater." - clearly, it is 
a single port on a bridge that is the link partner, and hence the DTE.  Further note that a 
hub (a multiport repeater, see clause 12) is distinguished from a DTE both in it's definition  
(A device used to provide connectivity between DTEs. Hubs perform the basic functions of 
restoring signal amplitude and timing, collision detection, and notification and signal 
broadcast to lowerlevel hubs and DTEs. (See IEEE Std 802.3, Clause 12.), and in clause 
12 (see 12.1.1 and 12.1.4, not repeated here which clearly describes hubs connecting 
DTEs in a way that makes it clear that a hub is something different from a DTE, with 
statements like "Point-to-point interconnection of DTEs to hubs...".

Comment Status D

Response Status W

DTE with Multi MPI

Thompson, Geoff GraCaSI S.A.

Comment ID 3 Page 1 of 2

6/18/2025  5:28:32 PM

TYPE: TR/technical required  ER/editorial required  GR/general required  T/technical  E/editorial  G/general 
COMMENT STATUS: D/dispatched  A/accepted  R/rejected     RESPONSE STATUS: O/open  W/written  C/closed  U/unsatisfied  Z/withdrawn
SORT ORDER: Comment ID



IEEE P802.3da D2.3 10 Mbps Multidrop Enhancements  

Proposed Response

 # 4Cl 189 SC 189.1.3.1 P134  L15
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This draft misuses the term DTE. It becomes especially egregious at this point where it 
forbids  the use of more than one powered port on a multiport ethernet devices (e.g. hub, 
switch/bridge, router). Per the 1.4.279 definition of DTE, a DTE is a (single) 
communications device without regard to the number of communications ports the device 
has.

SuggestedRemedy

Use the term DTE correctly throughout the draft. Come up with another term for the 
(singular) port on a DTE and the MultiDrop network under consideration. Perhaps “given 
DTE port.”

PROPOSED REJECT. 
The TF discussed exactly this situation in prior comment resolution, and the text reflects 
the desired restriction.  A device that has local power would be an MPSE (and if that device 
is a multiport bridge, they'd all be MPSEs), whereas a device that does not have local 
power draws power as an MPD.  Having a piece of equipment draw power as an MPD and 
then regenerate and pass that power on to another port as an MPSE is an inefficient use of 
multidrop power and is discouraged (so you wouldn't have an MPSE powered as an MPD).  
Rather, an efficient use would just be to continue tapping multiple devices (including 
possibly the "MPSE" port) off the multidrop power bus.   If local power is provided, then a 
device should not be drawing from the limited bus power, so an MPI associated with 
multiport equipment that was capable of being an MPSE would not also be an MPD.
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The text here is a little obscure without concrete examples.

SuggestedRemedy

E.g. MPI w/o a DTE attached, segment connection to a dumb power supply.

PROPOSED REJECT.
There are many possibilities and examples of a power source or load not associated with a 
DTE are obvious and varied.  Listing one or more examples would likely cause confusion 
as it may be viewed as restrictive.
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The text fails to point out that the convention is just the opposite, That is, non-state 
diagrams are all informative and the specifying text rules.

SuggestedRemedy

Add text to complete the convention.

PROPOSED REJECT. 
The text states, "Should there be a discrepancy between a state diagram and descriptive 
text, the state diagram prevails.".  This is a restatement of the standard requirement, and is 
about state diagrams, not about non-state-diagram figures.  For state diagrams, the 
convention is as stated, for example, 24.1.7 states, "Should there be a discrepancy 
between a state diagram and descriptive text, the state diagram prevails.", as do 25.1.1, 
and 50 other places in 802.3 where the same text exists.
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Redundant to 189.1.4

SuggestedRemedy

Remove 189.4.4.1

PROPOSED REJECT. 
The TF disagrees with the commenter. 189.1.4 says only "The body of this clause contains 
state diagrams including definitions of variables, constants, and functions. Should there be 
a discrepancy between a state diagram and descriptive text, the state diagram prevails." 
189.4.4.1 goes further and adopts the notation of state diagrams found in 145.2.5.2, which 
defines operators and precedence, and adopts the notation of 21.5. The two are not 
redundant.
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