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Response

 # 1Cl 68 SC 68.6 P   38  L  53

Comment Type ER
This comment applies to the non-change bar draft D3.2 of clause 68, Subclause 6.6.2. The 
copyright release statement might be interpreted as granting patent rights that the IEEE 
does not own, as opposed to just the right to reproduce the code.

SuggestedRemedy
Recommend that IEEE Staff review the release statement and revise as necessary to make 
clear that it is granting only the right to reproduce the code and that it is not a release or 
license of patent rights.

REJECT. OUT OF SCOPE

As the commenter has indicated, this comment is not made against new D3.2 text and is 
therefore out of scope.

The statement relates to the copyrights that the IEEE holds over the text. Hence, as well as 
being out of scope, it is the responsibility of the IEEE-SA staff, along with advice from legal 
council if required, to decide what exactly the text should state. This can be addressed 
during preparation for publication.

The commenter is thanked for raising this point, and the editor has passed on the 
information to the IEEE-SA staff.

Comment Status R

Response Status C

SWENSON, NORMAN L Individual

Response

 # 2Cl 51 SC 51.3 P  292  L   2

Comment Type ER
This comment applies to IEEE Std 802.3-2005, Section Four, clause 51.3. The sentence 
should include the needs of clause 68.

SuggestedRemedy
Change to "&is required to meet the jitter specifications of Clause 52 or Clause 68."

ACCEPT IN PRINCIPLE. 
This comment is not made against new D3.2 text and is therefore out of scope. However, 
given that clause 51 will need to be coordinated with clause 68, that the edit is 
straighforward, that there is time for one more recirculation, that the risk of future comments 
on this edit are low and to avoid maintenance:

change to "of the respective PMD clause."

Comment Status A

Response Status C

LINDSAY, THOMAS A Individual

Response

 # 3Cl 51 SC 51.3 P  292  L

Comment Type ER
This comment applies to IEEE Std 802.3-2005, Section Four, clause 51.3.3. Delay 
constraint values are documented in clauses 44, 52, and 68. Clause 51 needs to be 
updated to be consistent with these other clauses. Further, since these other clauses 
already specific delay constraints, there is no need to repeat the values here.

SuggestedRemedy
In the last paragraph of this clause, change the 2nd to last line to "&shall be no more than 
the appropriate delay constraints specified in Clause 52.2 or Clause 68.2."

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See response to comment 6.

Comment Status A

Response Status C

LINDSAY, THOMAS A Individual

Response

 # 4Cl 51 SC 51.1 P  306  L

Comment Type ER
This comment applies to IEEE Std 802.3-2005, Section Four, clause 51.10.4.4. Delay 
constraint values are documented in clauses 44, 52, and 68. Clause 51 needs to be 
updated to be consistent with these other clauses. Further, since these other clauses 
already specific delay constraints, there is no need to repeat the values here.

SuggestedRemedy
Replace the value in the table with "transmit and receive including PMD and fiber shall be 
no more than the appropriate delay constraints specified in Clause 52.2 or Clause 68.2."

ACCEPT IN PRINCIPLE. 
This comment is not made against new D3.2 text and is therefore out of scope. However, 
given that clause 51 will need to be coordinated with clause 68, that the edit is 
straighforward, that there is time for one more recirculation, that the risk of future comments 
on this edit are low and to avoid maintenance:

Change entry in the table to read: 
"Meets the requirements of the respective PMD clause."

Comment Status A

Response Status C

LINDSAY, THOMAS A Individual
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IEEE P802.3aq D3.2 Ethernet Comments

Response

 # 5Cl 68 SC 68.5 P   31  L  16

Comment Type TR
This comment applies to the non-change-bar draft D3.2 of clause 68, Table 68-3 in clause 
68.5.1. This is a pile-on to comment 31 on D3.1. I still believe TWDP should be increased. 
Polls in a previous ballot showed belief that there is residual budget and we should use it to 
increase yields.

SuggestedRemedy
This remedy requires increased Tx OMA if TWDP is greater than 4.7 dB. For line 16, 
change value to "max(-5.5, -9.2+TWDP)". For line 31, change value to 5.0 dB. Figure 68-5 
requires a change - this change to the figure was previously submitted to the editor during 
D3.1 comments.

REJECT.  

This comment was WITHDRAWN by the commenter.

Comment Status R

Response Status W

LINDSAY, THOMAS A Individual

Response

 # 6Cl 51 SC 51.3.3 P  L

Comment Type T
Subclause 51.3.3 of IEEE Std 802.3 states that 'Predictable operation of the MAC Control 
PAUSE operation (Clause 31, Annex 31B) demands that there be an upper bound on the 
propagation delays through the network. This implies that MAC, MAC Control sublayer, and 
PHY implementers will conform to certain delay maxima, and that network planners and 
administrators conform to constraints regarding the cable topology and concatenation of 
devices. The sum of transmit and receive delay constraints for the serial PMA/PMD 
sublayer shall be no more than 512 BT. The serial PMA/PMD sublayer includes the serial 
PMA, the serial PMD, and two meters of fiber.'.�Unfortunate the penultimate sentence 
states a delay constraint that is directly in conflict with subclause 68.2 'Delay constraints' of 
the IEEE P802.3aq 10GBASE-LRM draft. I suspect this was missed as subclause 44.3, 
which has been updated by IEEE P802.3aq, only references subclause 52.2.

SuggestedRemedy
The specification of the same constrain in both subclause 51.3.3 and 52.2 is I guess a 
classic case of why not to specify the same value in two places but actually cab be used to 
our advantage. I believe that we can simply fix this be changing the penultimate sentence 
of subclause 51.3.3 from:�The sum of transmit and receive delay constraints for the serial 
PMA/PMD sublayer shall be no more than 512 BT.�to read:�The sum of transmit and 
receive delay constraints for the serial PMA/PMD sublayer shall meet the requirements as 
specified in the respective PMD clause.�I note however that this comment is out of scope as 
none of Clause 51 is included in IEEE P802.3aq and if ruled such I am happy to submit a 
maintenance request to fix subclause 51.3.3 during the next maintenance 
revision/amendment project

ACCEPT. 

This comment is not made against new D3.2 text and is therefore out of scope. However, 
given that clause 51 will need to be coordinated with clause 68, that the edit is 
straighforward, that there is time for one more recirculation, that the risk of future comments 
on this edit are low and to avoid maintenance:

change to "shall meet the requirements as specified in the respective PMD clause."

Comment Status A

Response Status C

LAW, DAVID J Individual
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