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Outline
• Scope
• Definitions
• Interpretation

– PSE End
– PD End

• Implementation scenario
– Combinational result possibilities

• Conclusions & Wrap
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Scope

• The scope of this discussion is only the 
existing IEEE Std 802.3 – 2005 and Std 
802.3af within it.

• No material from P802.3at was considered
• 1000BASE-T was not considered
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Definitions (by the book)
• 1.4.282 Power Interface (PI): The mechanical and 

electrical interface between the Power Sourcing 
Equipment (PSE) or Powered Device (PD) and the 
transmission medium. In an Endpoint PSE and in a PD 
the Power Interface is the MDI.

• 1.4.283 Power Sourcing Equipment (PSE): A DTE or 
midspan device that provides the power to a single link 
section. DTE powering is intended to provide a single 
10BASE-T, 100BASE-TX, or 1000BASE-T device with a 
unified interface for both the data it requires and the 
power to process these data.

• 1.4.284 Powered Device (PD): A device that is either 
drawing power or requesting power from a PSE.
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Interpretation
• A “PSE” or a “PD” is not:

– A networking system station
• A “PSE” or a “PD” is:

– A power supply subsystem within a networking 
system station

• This view is consistent with:
– Definitions in 1.4
– Figure 33—4

• (So far, so good.)
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Interpretation

• An “802.3af PSE”is (by specification):
– Provisioning no more than 15.4 watts of power.
– Providing that power via 2 and only 2 pair (at any 

one time, Ref: 33.2.2, para 3).
– Exactly the device specified in cl. 33.2
– (A system may have more than one PSE,

Ref: 33.2.9, para. 3)
– A 4 pair link may have two powered PSE’s hooked 

to it at the same time, one sourcing Alt A and the 
other sourcing Alt B. (Ref: 33.2.3.1, para. 3)
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Data pair
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Data pair
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Conclusion

• The configuration shown on the 
previous slide is perfectly valid under 
the standard.

• Only one PSE will ultimately turn on 
according to the provisions of 33.2.3.1

• So an PSE-end MDI with two PSEs, one 
Alt. A only and the other Alt. B only is 
allowed under the current 802.3 Std.
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Next Question/Step

• Can we do the same sort of thing at the 
PD end?

• Perhaps. There are some requirements
• Clause 33.3.1 is where the req’ts live.
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Each one of two PDs must have:

• Access somehow or other to both sets 
of pairs (No req’t to actually be 
“connected” to both sets).

• A scenario allowed by the standard will 
follow
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Imagine the following socket
and a corresponding compliant PD module:

Prim V+ Sig+

Prim V+ Sig-

Prim V- Sig+

Prim V- Sig-

Sec V+ Sig+

Sec V+ Sig-

Sec V- Sig+

Sec V- Sig-

PowerOut Plus

PowerOut Minus

VCC

GND

Other PD Present

Other PD Active

This PD Active

This PD Present
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Data pair

Dual PD Powered End Station

PD #1

Data pair

Dual PD Energized End Station

PD #2
Pwr
Sum

&
Ctrl



# of PDs
in 2 

sockets
OUTPUT

0 Alt A PD Not Present DNA Alt B PD Not Present DNA No power
Alt A PD Present Not Energized Alt B PD Not Present DNA No power
Alt A PD Present Energized Alt B PD Not Present DNA Single power
Alt A PD Not Present DNA Alt B PD Present Not Energized No power
Alt A PD Not Present DNA Alt B PD Present Energized Single power
Alt A PD Present Not Energized Alt B PD Present Not Energized No power
Alt A PD Present Energized Alt B PD Present Not Energized Single power
Alt A PD Present Not Energized Alt B PD Present Energized Single power
Alt A PD Present Energized Alt B PD Present Energized Double power

Table of Possibilities

Both sockets go to all 8 pins, Alt A socket has Alt. A as its primary connection.
Alt B socket has Alt. B as its primary connection. Modules bear the isolation requirement,

1

2

Alt. A Socket and its pluggable PD Alt. B Socket and its pluggable PD
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Conclusion:

• I believe that all of this is permitted
and
can be implemented in a manner that is 
fully conformant with IEEE Std 802.3af.
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FEEDBACK ?

DISCUSSION? 
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THANK YOU !!

Geoff Thompson / Nortel
<thompson@ieee.org>
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