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Normal 4-pair connection

+

−

In a normal 4-pair connection all is well and currents divide properly
over the conductors and components.
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Bad 4-pair connection

+

−

In a normal 4-pair connection all is well and currents divide properly
over the conductors and components.

But… various faults in the cable can either cause large unbalance, or,
can cause the full current to go over a single pairset. In the most
extreme case, the full current is carried by 3 conductors and neither
PSE or PD see this.
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Bad PSE/PD
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In a normal 4-pair connection all is well and currents divide properly
over the conductors and components.

Or… failures in the PSE or PD can cause a pair to get disconnected.
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PD Requirement

PDs need to be able to handle any of these fault conditions.

..

The PD shall withstand any voltage from 0V to 57V at the PI indefinitely
without any permanent damage.

Does this cover that a PD must be able to withstand improper 4P
connections ? Maybe, but probably not in sufficient clarity. It is better
to make an explicit requirement.
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Comment #47
thernet 9th Task Force review comments

Proposed Response

# 47Cl 33 SC 33.3.1 P 118 L 30

Comment Type TR

Since PDs have always been powered by 2-pair PSEs, all PDs have always been required
to withstand the PD maximum rated power over each pair-set. With the introduction of 4-
pair PSEs, the maximum power that a PD should withstand on a pair-set without incurring
damage is no longer clear. Since there is no mechanism to enforce current balance
between pair-sets, it is possilbe that a PD could be exposed to power levels up to the PSE
upper-bound template for an indefinite period of time.

SuggestedRemedy

Add the following text to section 33.3.1

"PDs shall implement each Mode to withstand, without permanent damage, either the PDs
maximum rated power or a Type-4 PSE uppoer-bound template, I(pseut-Type-4-2p),
whichever is lower.

PROPOSED ACCEPT.

TFTD.

Comment Status D

Response Status W

PD Power

Bullock, Chris Cisco Systems
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Proposed remedy to #47

Add the following at the end of 33.3.1 (page 118, line 36):

“A Type 3 or Type 4 PD shall withstand any combination of pairs
supplied with positive VPD or negative VPD, connected through any
resistance value to the supply, indefinitely without permanent
damage.”
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