
Interpretation Number: 4-11/03 
Topic: Isolation requirements 
Relevant Clause: 14.3.1.1 
Classification: Substantially identical to existing interpretation 
 
Interpretation Request 

A customer has raised a question regarding the 802.3 2002 specification and our modular 
jack connector which is shielded and has LEDs. Our customer is testing our connector 
per section '14.3.1.1 Isolation Requirement' and believe that the electrical isolation 
requirement applies to the following: 

1.) Signal leads to ground (our shield) 

2.) LED leads to ground (our shield) 

3.) LED leads to signal leads 

When we designed the modular jack in question, our interpretation of the 802.3 
specification was that electrical isolation was required only between signal leads and 
ground and in no manner does the 802.3 spec dictate electrical isolation between 
LED/ground nor LED/signal. We would like to know IEEE's interpretation of the 
electrical isolation requirement in this matter. 

Interpretation for IEEE std 802.3-2002 

This request is substantially identical to interpretation 3-11/03, and the resolution of that 
interpretation applies in this case. 
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